Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatförnekare blir chef för miljömyndighet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Scott Pruitt chef för miljömyndighet i USA.
Foto: Polaris / POLARIS POLARIS IMAGES
Den blivande presidenten Donald Trump fortsätter att utse nya medarbetare i sin kommande regering.
Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

Han kritiseras för att vara klimatförnekare.

Nu blir Oklahomas delstatsåklagare Scott Pruitt ny chef för amerikanska miljömyndigheten EPA.

"Det är sorgligt och farligt." kommenterar demokraten Bernie Sanders på Twitter.

Den blivande presidenten Donald Trump fortsätter att utse nya medarbetare i sin kommande regering och på onsdagskvällen amerikansk tid föll ytterligare några bitar på plats.

Miljömyndigheten EPA kommer snart ledas av Scott Pruitt enligt ett uttalande från Trumps tidigare kampanjchef Kellyanne Conway:

– Delstatsåklagare Pruitt har mycket goda kvalifikationer och ett bra renommé från Oklahoma. Det fanns flera kvalificerade kandidater som den blivande presidenten intervjuade och han valde Pruitt och vi ser fram emot att beslutet bekräftas, sa hon vid ett pressmöte enligt CNN.

Men valet är kontroversiellt.

Scott Pruitt har vid flera tillfällen uttalat sig klimatskeptiskt, och han har även stämt EPA på grund av deras regelverk för att minska koldioxidutsläppen och hävdat att det är "ett olagligt försök att utöka byråkraters makt över delstaters energiekonomi för att stänga koleldade kraftverk" uppger BBC.

"Arbetat nära industrin för fossila bränslen"

Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer är mycket kritisk:

– Hans motvilja att acceptera fakta och vetenskap rörande klimatförändringar gör honom helt avskild från det amerikanska folket och från verkligheten, säger han till CNN.

Demokraternas Bernie Sanders var lika upprörd över utnämningen:

"Trumps nominerade för att leda EPA, Scott Pruitt, är en klimatförnekare som arbetat nära industrin för fossila bränslen. Det här är sorgligt och farligt." skriver han på Twitter.

Under sin valkampanj hävdade Donald Trump vid flera tillfällen att den globala uppvärmningen är ett påhitt och han förklarade att han skulle bryta Paris-avtalet, där majoriteten av världens länder kommit överens om att sänka koldioxidutsläppen, om han blev vald till president.

I en intervju med The New York Times för ett par veckor sedan backade han dock något från dessa ståndpunkter och menade att det kan finnas viss sanning i att koldioxidutsläpp ligger bakom den globala uppvärmningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.