Klimatförändringar kan framkalla "mördarcornflakes"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cornflakes på morgonen kan vara ett minne blott. Åtminstone om forskarna i Australien får rätt. De varnar för att klimatförändrningarna kan framkalla "mördarcornflakes".
Foto: Nils Petter Nilsson

Gillar du att äta cornflakes på morgonen? 

Nu varnar forskare för att klimatförändringarna kan framkalla "mördarcornflakes" med det mest kraftfulla levergift som någonsin dokumenterats. 

- Vi måste undersöka riskhanteringen för majsproduktion, säger Lisa Bricknell, forskare vid Central Queensland University, Australien.

Effekterna av gifterna, kända som mycotoxiner, har varit kända sedan medeltiden, då råg förorenades med mjöldryga svampar i Europa. 

 Mycotoxiner är det kraftfullaste levergift som dokumenterats, skriver Food Magazine. 

 De kan förekomma i mat, som ett resultat av svampinfektioner på grödor eller i matförråd. 

 Nu visar en ny australiensisk forskningsrapport att klimatförändringarna kan framkalla ”mördarcornflakes” som innehåller de giftiga toxinerna. Helt enkelt därför att toxinerna ofta förekommer i majs.

Utbrott av oxiner

 Enligt Lisa Bricknell, forskare vid Central Queensland University, Australien, har det skett flera allvarliga utbrott av oxiner i australiensiska grödor på senare år. Detta som en direkt följd av global uppvärmning. 

 – Det är mycket möjligt att vi kommer att utsättas för toxiner i allt större utsträckning framöver, säger Bricknell till Food Magazine.

Hot mot matsäkerhet

 Uppvärmningen utgör ett stort hot mot matsäkerhet, när temperaturer blir allt högre medan nederbörden minskar, enligt Bricknell. Toxinerna kan spridas när temperatur och fuktförhållanden är rätt - och påverka majsskördar. Men även skördar med jordnötter och ibland mjölkproduktion.

 – Vi måste undersöka riskhanteringen för majsproduktion och vi måste garantera noggrann övervakning av matprodukter som kommer in i landet, säger Lisa Bricknell till Food Magazine.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.