Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimataktivister ville ”väcka Löfven” – poliser tillkallades

Extinction Rebellion har protesterat på flera platser under helgen. I natt var de vid Löfvens bostad.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Polisen fick tillkallas till platsen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Klimataktivister demonstrerade utanför Stefan Löfvens bostad i Stockholm mitt i natten, och polis kallades till platsen.

Ett larm inkom om att personer med pepparsprej försökte ta sig i in Sagerska huset – men det visade sig att de endast förde oväsen för att ”väcka Löfven”.

– Man hade med sig någonting som skramlade och sedan har man ställt sig där och skanderat, säger Ola Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Extinction Rebellion har genomfört en rad protestaktioner i Stockholm under helgen, där polis vid flera tillfällen fått ingripa.

Natten mellan söndag och måndag larmades polis återigen till en demonstration som genomfördes av klimataktivistgruppen – denna gång utanför Sagerska huset, statsministerns officiella bostad.

Enligt larmet ville flera personer ta sig in till statsminister Stefan Löfven, som befinner sig i coronakarantän i Sagerska huset med sin fru Ulla, och hade med sig hammare och pepparsprej.

Ville ”väcka” statsministern

Ett stort antal polispatruller beordrades till platsen, där det upptäcktes att det rörde sig om en mindre grupp på sju till åtta personer från Extinction Rebellion.

Målet med aktionen var att ”väcka Löfven”, enligt uppgifter till Expressen.

Någon pepparsprej eller hammare hittades inte, men däremot hade personerna med sig kastruller, sirener och högtalare.

Löfven kände sig inte hotad

Enligt Expressens uppgifter kände sig varken statsministern, eller hans säkerhetspersonal, hotad, och inget brott anmäldes.

– Alla demonstrationer, även de som äger rum på natten har ett visst grundlagsskydd, säger Ola Österling. 

Demonstranterna lämnade självmant gatan utanför Sagerska huset, även känt som Sagerska palatset.

Klimataktivister på Sveavägen – polis bar bort demonstranter

I fredags utförde Extinction Rebellion en annan aktion i centrala Stockholm – så här såg det ut när Daniel Ingmo var på plats och rapporterade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.