Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Zayne, 10, skyddade Greta – hyllas efter ädla gesten

Målet är att samla människor till den största klimataktionen under fredagen
Zayne Cowie ställer sig framför Greta Thunberg för att skydda henne från fotograferna. Foto: The Guardian
Greta Thunberg vittnade på onsdagen i den amerikanska kongressen. I stället för att hålla ett anförande hade hon tagit med sig en rapport från FN:s klimatpanel om hur jorden påverkas av 1,5 graders uppvärmning. Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
– Hur ska vi få fler unga engagerade? Säg sanningen, säg som det är. Jag blev rasande när jag fick reda på det. Jag ville göra något åt saken, sade Greta Thunberg i den amerikanska kongressen. Foto: STEFANI REYNOLDS - CNP / MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN

När Greta Thunberg tidigare i veckan befann sig utanför Capitol Hill i Washington fick fotograferna som ville fånga henne på bild ta upp kampen med en ung pojke. 10-åriga Zayne Cowie hyllas nu för sitt agerande.  

Under onsdagen publicerade The Guardian en video på en ung pojke som ställer sig med utsträckta armar framför Greta Thunberg, efter att hon har sagt nej till fler bilder från fotograferna. Zayne Cowie heter pojken som nu hyllas i sociala medier. 

Kongressledamot Alexandria Ocasio-Corez twittrade om videon och passade på att lyfta frågan om klimatförslaget The Green New Deal.

”För alla som känner sig osäkra för hur de ska agera 2019 #Generation Green New Deal är ett utmärkt exempel för världen.”

https://twitter.com/AOC/status/1174390587342147584

I en artikel som Reuters publicerade i juni, säger Zayne Cowie att han fick upp ögonen för Greta Thunberg efter att ha legat vaken många nätter på grund av rädsla över att hans hem i Brooklyn skulle översvämmas.

– Hon inspirerade mig att ta ställning – att inte bara sitta i mitt rum och äta glass och vara orolig, sade han till Reuters.

Som svar på hans agerande under tisdagen utanför Capitol Hill, där Greta Thunberg sitter tillsammans med andra klimatengagerade barn och ungdomar, skriver han att han kände ett behov av att hjälpa till.

https://twitter.com/zaynecowie/status/1174438427258949638

Greta Thunberg vittnade på onsdagen i den amerikanska kongressen. I stället för att hålla ett anförande hade hon tagit med sig en rapport från FN:s klimatpanel om hur jorden påverkas av 1,5 graders uppvärmning.

– Hur ska vi få fler unga engagerade? Säg sanningen, säg som det är. Jag blev rasande när jag fick reda på det. Jag ville göra något åt saken, sade Greta Thunberg.

Zayne Cowie uppger på Twitter att han kommer att klimatstrejka i New York, där även Greta Thunberg befinner sig. 

Greta Thunberg: ”Vi tänkte: Varför ska vi sluta nu?”