Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Youtuberns insamling för planeten: 20 miljoner träd

Trots alla träd - Sveriges skog räcker inte.
”MrBeast” har 25 miljoner följare.Foto: Youtube/MrBeast
Nu vill han plantera 20 miljoner träd.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

I kampen för en grönare planet har youtubern ”MrBeast” startat en insamling för att plantera 20 miljoner träd.

Svenska ”Pewdiepie” finns bland de som skänkt pengar.

– Vi har bara en planet och det är viktigt att vi tar hand om den, säger ”MrBeast” i en film om kampanjen.

Den 21-årige amerikanen Jimmy Donaldson, även känd som ”MrBeast”, har över 25 miljoner följare på Youtube. 

Kontot har växt snabbt på bara ett par år, mycket tack vare filmklipp med extrema och dyra utmaningar. Exempelvis har han fyllt sitt hus med frukostflingor, lagt hundratusentals dollar på skraplotter och demolerat sin kompis bil för att sedan köpa en ny.

Men han har också ägnat sig åt en slags filantropi och skänkt bort sammanlagt miljontals dollar till hemlösa, barnsjukhus, krigsveteraner och även till främlingar på gatan. Filmerna är ofta sponsrade.

”MrBeast” ska plantera 20 miljoner träd

Donaldsons senaste utmaning är den största hittills och sätter fokus på vår planet. Tillsammans med organisationen Arbor Day Foundation har han startat en insamling för att plantera hela 20 miljoner träd. 

– Jag har kanske inte alltid varit den mest miljövänliga personen, jag har gjort många dumma saker. Ni andra kanske tänker som jag brukade göra, att någon annan får lösa det här. Men det är inte så det fungerar. Vi behöver all hjälp vi kan få, säger Jimmy Donaldson i en video. 

Att bara planera träd kommer inte lösa klimatkrisen – men det skickar en tydlig signal att de många användarna på Youtube bryr sig om planeten och vill vara en del av lösningen, skriver han på hemsidan teamtrees.org.

”Pewdiepie” har skänkt pengar

Tusentals personer – däribland kända profiler och företagsledare – har slutit upp bakom utmaningen och på bara några dagar har kampanjen dragit in pengar till motsvarande 11 miljoner träd.

Bland andra har Tesla-grundaren Elon Musk donerat 1 miljon dollar. Även svenska youtubern Felix ”Pewdiepie” Kjellberg har donerat 69 000 dollar under namnet ”poopiepie”.

Träden ska börja planteras i januari 2020 och planen är att de ska spridas på alla kontinenter förutom Antarktis.

”MrBeast” har sagt att han personligen ska plantera 100 000 av träden.

https://www.youtube.com/watch?v=HPJKxAhLw5I