Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Yellen om klimatkrisen: ”Förlorat fyra viktiga år”

Joe Biden om USA:s ekonomi.
Janet Yellen lovar att sätta igång med klimatinsatserna igen.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP/ TT
Trump rev det mesta av klimatarbetet i USA.
Foto: CAROLYN KASTER / AP/ TT

– Vi förlorade fyra viktiga år.

Orden är USA:s finansminister Janet Yellens och hon talar om klimatkampen och Joe Bidens företrädare Donald Trumps insatser i frågan.

I förra veckan anslöt sig USA till ”Coalition of Finance Ministers for Climate Action”, en två år gammal sammanslutning av finansministrar runtom i världen som arbetar för att försöka lösa klimatkrisen. På tisdagen var det dags för det första mötet för USA:S nytillträdda finansminister Janet Yellen.

Yellen lovade att hennes departement ska arbeta tätt med hela den nya administrationen och kongressen för att försöka uppfylla de klimatutsläppsmål som ställts upp fram till 2030 – mål som sattes upp av dåvarande president Obama i enlighet med Parisavtalet, men revs av efterträdaren Donald Trump. 

– Klimatet behöver till sin natur ett starkt globalt samarbete, sa Janet Yellen under mötet enligt Reuters.

– Vi förlorade fyra viktiga år och vi vet samtidigt att många av er här har lett arbetet i era egna länder, fortsatte hon.

Flera nya medlemsländer

Yellen har tidigare sagt att hennes finansdepartement kommer ha en helt annan inställning till klimatkrisen än det tidigare hade.

Vid mötet välkomnades ytterligare sju länder till sammanslutningen, däribland Belgien, Japan och Sydkorea. I ett gemensamt uttalande säger finansministrarna att det krävs ökade insatser mot klimatkrisen och att de delade uppfattningen att stora stimulanspaket behövs för att driva på övergången till en ekonomi med kraftigtminskade koldioxidutsläpp.

Här ramlar president Joe Biden – tre gånger

USA:s president ses snubbla flera gånger på väg in i Air Force One.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.