Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Yasmin, 20 dumpstrar mat: ”Det är en livsstil”

Glaciären på Kebnekaise smälter till följs av varmare klimat, påverkar renskötsel och naturen.
”Jag har alltid varit intresserad av miljöfrågor, det är kul att leva som man lär”, säger uppsalastudenten Yasmin Screech, 20.
Foto: Privat / Privat
Det har blivit allt mer vanligt att köpa begagnade kläder. För många är det dels ett ekonomiskt men också ett klimatsmart val.
Foto: NTB scanpix
Såhär kan det se ut efter att Yasmine dumpstrat.
Foto: Privat / Privat

Allt fler svenskar väljer att leva mer hållbart och miljövänligt. 

Uppsalastudenten Yasmin Screech, 20, har valt att försöka leva så klimatsmart som möjligt. 

– Jag började ”dumpstra” samtidigt som jag började plugga. Det går lite hand i hand – att plugga hållbart och bo hållbart, säger Yasmin Screech.

Yasmin Screech, 20, bor med sin sambo i ett så kallat ”Tiny house”, ett miljövänligt hus i miniformat på landet, strax utanför Uppsala. Hon studerar biologi och miljövetenskap på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet och har valt en miljömedveten livsstil. På fritiden går hon bland annat ut med vänner och letar i containrar efter slängd mat, något som hjälper studentkassan och ger henne gott samvete.

– Om du ”dumpstrar” regelbundet kan du nästan utesluta alla matkostnader till slut. Det är sjukt hur mycket mat som slängs som det inte är något fel på, säger Yasmin Screech och fortsätter:

– Det gör skillnad för mig. All mat som annars skulle slängts kommer faktiskt till nytta. Då lever man lite som jag gör, säger hon.

Enkla tips för ett klimatsmart liv

Det finns flera enkla saker som man kan göra för att börja leva mer klimatsmart, berättar Yasmin. Förutom ”dumpstring”, tipsar hon om att källsortera, åka mer kollektivt, köpa mat i lösvikt och leta efter begagnade saker.

– En ny dator kan du köpa begagnat. Det finns inget behov av att konsumera mer än du behöver. Allt finns nästan begagnat, i stort sett. 

Containerdykning eller ”dumpstring” är ett när en person letar efter slängda matvaror i containers utanför matbutiker.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad är det bästa med din livsstil?

– Att man vet exakt vart allt börjar och vart det slutar. Man har mer kontroll över varje steg och man mår bra över att tänka att man räddat lite mat i dag. Det känns lite dumt när de inte är något fel på maten, säger Yasmin Screech. 

Det kan vara olagligt med dumpstring i Sverige – om man till exempel bryter sig in i en container eller på ett inhägnat område, alternativt åsamkar skada på containern. 

– Dumpsting i sig är inte olagligt så länge man inte skräpar ner och containrarna inte är inlåsta eller på inhägnat område. Jag bland många andra anser att Sverige borde följa Frankrikes exempel och förbjuda större livsmedelskedjor att slänga ätliga produkter till fördel för välgörenhet. Lagstifta mot matsvinn, inte mot resurseffektivitet, säger Yasmin Screech.

Yasmins tips för att leva mer hållbart:

Enligt Yasmin är det en god idé att börja köpa begagna prylar – så långt det går. Hon tipsar om att köpa mat på lösvikt, då slipper man onödiga förpackningar. Sedan tipsar hon om att börja källsortera och åka kollektivt när det är möjligt. 


– Att börja vara medveten av vad du gör och hur du gör saker. Ta små steg. Det är små steg som faktiskt bygger upp till de större grejerna, säger hon.

"Klimatkrisen hamnat i skuggan av corona"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.