Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

WWF: ”Halloumi kan vara sämre än kött”

2017 var det varmaste året i modern tid.
Många svenskar vill äta mer vegetariskt och har ersatt kött med halloumi – vilket har gjort att importen har skjutit i höjden.Foto: Colourbox / Colourbox
Anna Richert är matexpert på WWF. Hon säger att klimatmässigt är halloumi lite bättre än nötkött – lite sämre än griskött.Foto: WWF / WWF
Halloumi är inte helt problemfritt ur ett hållbarhetsperspektiv, enligt WWF.Foto: Colourbox / Colourbox

Halloumi kan vara sämre än kött ur ett hållbarhetsperspektiv, enligt Världsnaturfonden WWF.

Orsaken är att den populära osten importeras från Cypern – det europeiska land som ger mest antibiotika till sina djur.

Intresset för vegetarisk mat har ökat näst intill explosionsartat i Sverige, och i kölvattnet av det har också importen av halloumi skjutit i höjden.

Förra året importerades 4 000 ton av den populära osten från Cypern – att jämföra med 21 ton 2010, skriver SVT Nyheter. Något som har fått Världsnaturfonden WWF att reagera.

WWF ska granska halloumi

Till hösten lanserar WWF en uppdaterad version av Köttguiden, en konsumentguide för hållbar mat. Där kommer man granska ”hållbarhetsutmaningar” med flera typer av importerade ostar som för många svenskar har ersatt kött.

Enligt Anna Richert, matexpert på WWF, är det viktigt att konsumenterna har ett bra underlag när de gör sina matval.

– Det kan faktiskt vara så att det valet (halloumi, reds anm) är sämre än den köttbit man just valde bort. Det är en risk som vi på WWF vill belysa, säger hon till SVT.

Orsaken till att osten kan vara sämre än kött stavas antibiotika.

Halloumi är ett registrerat varumärke som bara får produceras på Cypern. Men där får lantbruksdjuren nästan 40 gånger så mycket antibiotika som svenska djur, skriver SVT.

– Cypern har troligtvis en överanvändning av antibiotika till lantbrukens djur. Problemet är att risken för antibiotikaresistens ökar, säger Elina Åsbjer, veterinär på Centrum för djurvälfärd, till SVT.

Miljoner kan dö av antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens ses i dag som ett stort hot mot den globala folkhälsan. Redan i dag dör årligen cirka 700 000 personer i antibiotikaresistenta infektioner – men till 2050 beräknas siffran till tio miljoner människor, enligt FN.

Och antibiotikaresistens är en hållbarhetsfråga, enligt WWF.

Anna Richert utvecklar för Expressen:

– Jag sa att halloumi kan vara sämre än kött för att vi inte vet hur mycket antibiotika som används till kor, får och getter på Cypern. Det finns en välgrundad anledning att tro att det kan förekomma överanvändning till mjölkkor och getter men det är brist på data.

WWF: Tänk mindre men bättre

Matexperten uppmanar nu svenska konsumenter att ställa krav – och tänka över sin matkonsumtion.

– Vi på WWF säger inte att alla ska bli vegetarianer, utan vi förespråkar ”mindre men bättre”. Om du gillar halloumi: ät det i mindre mängd men välj en ost som är ekologisk eller närproducerad eller ställ krav på företaget.

Halloumi innehåller i sig inte antibiotika och är ofarligt att äta, skriver SVT.

Däremot kan antibiotikaanvändning i samband med matproduktion göra att antibiotikaresistenta bakterier sprider sig, uppger Anna Richert på WWF.

Max: ”Tar detta på allvar”

Hamburgerkedjan Max har länge profilerat sig som en klimatvänlig aktör, och satsningen på gröna alternativ har varit särskilt intensiv under de senaste åren. I juni berättade företagets hållbarhetschef Kaj Török att man successivt försöker minska mängden hamburgare med nötkött – för att i stället erbjuda mer kyckling, fisk och vegetariska alternativ.

– Senast 2022 ska högst varannan hamburgare som beställs på Max vara köttbaserad, sa Kaj Török då. 

Kaj Török, hållbarhetschef på Max.Foto: Max

Ett av de vegetariska alternativen är kedjans populära halloumiburgare. I ett mejl till Expressen kommenterar hållbarhetschefen de nya uppgifterna från WWF:

”Vi har fokuserat mycket på att minska vårt klimatavtryck genom branschens bredaste utbud av lakto-ovo-vegetariska burgare, som till exempel halloumi, och helt växtbaserade burgare med låg klimatpåverkan. För oss är frågan om låg antibiotikaanvändning också viktig”, skriver Kaj Török.

Var ni medvetna om den problematiska kopplingen mellan halloumi och antibiotika redan innan WWF:s nya uppgifter? 

”Vi har sedan en tid tillbaka känt till att WWF granskar antibiotikaanvändning på Cypern och följer intresserat vad de kommer fram till. Vi har också följt, och följer, utvecklingen löpande med vår leverantör av halloumi som är Fontana”, skriver hållbarhetschefen.

”Vi tar frågan om antibiotikaresistens på stort allvar. Fontana ställer krav på sin producent att antibiotika inte får användas i förebyggande syfte och de arbetar för att antibiotikaanvändningen ska vara lika restriktiv som i Sverige.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.