Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Willys har skänkt 360 ton mat till utsatta människor

Över 360 ton mat – som vanligtvis hade slängts – har Willys skänkt till välgörenhetsorganisationer.
Foto: Pressbild/Willys
– Matsvinnet är ett stort problem i vårt samhälle, säger kommunikationschef Johanna Eurén.
Foto: Pressbild/Willys

360 ton.

Så mycket mat har Willys butiker skänkt till välgörenhetsorganisationer hittills i år.

– Matsvinnet är ett stort problem i vårt samhälle, vi borde inte slänga så mycket mat som vi gör, säger Johanna Eurén, kommunikationschef på butikskedjan.

Varje år slängs mer än 600 000 ton mat i onödan i Sverige.

Den trenden vill butikskedjan Willys bidra till att motverka. Under 2017 har de hittills skänkt över 360 ton till organisationer som Frälsningsarmén, Stadsmissionen och Röda korset – med syfte att maten går till behövande människor.

– Det är verkligen många bäckar små som blir mycket. Vi är glada att kunna rädda den här maten som annars hade gått till soporna, säger kommunikationschefen Johanna Eurén.

"En stor miljöfråga att slänga mindre mat"

Det handlar om mat som inte längre går att sälja men som fortfarande håller god kvalitet. Allt från ett äpple med "skönhetsfel" till produkter vars bäst före-datum är stundande eller överskridet.

– Om ett äpple har en brun fläck är den väldigt svår att sälja. Men alla vet ju att det bara är att ta bort fläcken och det är lugnt att äta det äpplet. Mjölk går att dricka ett par dagar efter bäst före-datumet, men vi kan inte sälja den mjölken, säger hon och fortsätter:

– Vi skänker bara mat som vi kan tänka oss att äta själva.


Nu satsar Willys på att samtliga 200 butiker i Sverige ska bli en del av matsvinnsprogrammet.
Foto: Pressbild/Willys

I nuläget ingår 80 av kedjans butiker i matsvinnsprogrammet, men målet är att samtliga 200 ska vara en del i arbetet. Johanna Eurén hoppas att företaget ska komma i kontakt med fler välgörenhetsorganisationer som vill samarbeta.

Hon uppmanar också andra matkedjor att vara en del av kampen mot det enorma matsvinnet.

– Matsvinnet är ett stort problem i vårt samhälle, vi borde inte slänga så mycket mat som vi gör – det gäller både oss som butiker och privatpersoner. Det är en stor miljöfråga att slänga mindre mat och det är viktigt för personer som lever i utsatthet i Sverige i dag, säger hon.

– Det är organisationerna som är de riktiga hjältarna, som hjälper till och viger sina liv till det. Kan vi medverka i deras arbete är vi glada för det.

Ica: "Försöker få det att minska på alla nivåer"

Emelie Ericson, pressansvarig på Ica, berättar att även de har riktlinjer gällande matsvinn.

– Samarbetet med att minska matsvinn sker både via butikerna direkt och även centralt, till exempel genom samarbeten med organisationerna Karma och Food2change, säger hon.

Genom samarbetet med Food2change kan en Ica-butik rädda 3 800 kilo mat, enligt ett pressmeddelande – lika mycket koldioxid som går åt för en bil att köra ungefär tre varv runt jorden.

 – Vi försöker få det att minska på alla nivåer.

Coop: "En av de absolut största frågorna"

"I butik kan vi göra mycket kopplat till utbildning, beställningsrutiner, hantering och utförsäljning av varor som håller på att gå ut", står det på Coops hemsida.

Hållbarhetschefen Louise König förklarar att arbetet med att minska matsvinnet är en viktig del av en hållbar utveckling.

– Håller man på med mat är det här en av de absolut största frågorna. Vi påverkar det direkt via butikerna och indirekt via konsumenterna, säger hon.

Matkedjan har samarbeten med Allwin i Göteborg och Stockholm, som i sin tur levereras till ideella organisationer som kvinnojourer, kyrkor, kaféer för hemlösa och härbärgen.

– Vi i dagligvaruhandeln har en viktig roll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.