Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

William, 21, odlar halvt ton grönsaker på några få kvadrat

Det var när William, 21, började intressera sig för träning och kost som odlingen kom in i hans liv för ett par år sedan.
William Åkerfeldt bedriver odlingsverksamhet.Foto: Pauline van der Kooij
Han odlar ett halvt ton grönsaker på 20 kvadratmeter.Foto: Pauline van der Kooij

William Åkerfeldt, 21, från Onsala, odlar ett halvt ton grönsaker på en så liten yta som tjugo kvadratmeter.

Hur det är möjligt? 

Enligt William är svaret ”mikrogrönt”, som är en viss typ av odling som växer på höjden i stället för på bredden.

– Det innebär även att man skördar växterna väldigt tidigt, berättar han. 

Det var när William, 21, började intressera sig för träning och kost som odlingen kom in i hans liv för ett par år sedan.

Idag är han matproducent och egenföretagare som försörjer sig helt på odlingsverksamheten. Ett halvt ton grönsaker ryms alltså på en yta om tjugo kvadratmeter.

– Det började med att jag blev intresserad av hälsa då jag tränar mycket styrketräning, i samband med det så började helt enkelt intresset för kost. Så på den vägen blev jag intresserad av odling och odlingstypen mikrogrönt.

Mikrogrönt - från frö till skörd på sju dagar 

Att odla ”mikrogrönt” eller ”microgreens” som det även kallas innebär alltså att man skördar växterna väldigt tidigt.

– Exemepelvis rädisa går från frö till skörd på bara sju dagar. Det är alltså en typ av odling, i stället för att så ett frö så lägger man i flera frön.

Anledningen till varför William valt att arbeta med odling är enkel.

– Jag kände att jag ville jobba med något som jag gillar, säger han och fortsätter:

– Odling fastnade jag för eftersom det är ett bra sätt att få en att äta bättre och mer hållbart. Men sen tycker jag odling så klart är kul! Det funkar bra för mig att kunna jobba fritt och få göra något jag brinner för.

Odlingen är, till skillnad från vad man är van att se, vertikal.

– Och det innebär att man odlar på höjden och inte på bredden. Jag skulle säga att det är väldigt enkelt, det blir smidigt och kompakt.

William pysslar just nu med fem olika sorters grönt.

– Jag odlar rädisa, broccoli, solros, gröna ärter och raps. 

 

Så gör deras växtkamrar att det går att odla året runt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.