Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Volvo gynnas av höstbudgeten – men inte klimatomställningen

Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
En granskning av SVT nyheter visar att det framför allt är stora Volvobilar som räddats av ändringen.
Foto: FRANCIS JOSEPH DEAN / IMAGO/DEAN PICTURES

Efter EU:s nya utsläppsmätningar skulle flera av Volvos bilar inte få ta del av miljöbonusen.

Men i höstbudgeten gjorde regeringen en ändring som lättar på klimatkraven.

SVT nyheter rapporterar att det räddar kvar de stora Volvobilarna.

I år börjar EU:s nya utsläppsmätningar gälla. Det ska vara mer realistisk och de flesta bilmodeller får högre utsläppsvärden. SVT nyheter rapporterar att det har lett till att flera bilar som tidigare innefattades av klimatbonusen inte är kvalificerade.

För att få ta del av klimatbonusen så har bilarna fått en gräns på maxutsläppsnivå på 60 gram per kilometer, men i regeringens höstbudget höjde man gränsen från 60 till 70.

– Om vi inte höjde gränsen skulle alltför få ta del av bonusen och systemet skulle riskera bli mindre styrande, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SVT nyheter.

Klimatbonusen gör att privatpersoner kan få upp till 60 000 kronor i bonus och slipper nästan helt fordonskatten. Om man väljer att ha en klimatbil som tjänstebil får man nedsatt förmånsvärde. Arbetsgivarna får skatterabatt.

Volvobilarna gynnas

En granskning av SVT nyheter visar att det framför allt är stora Volvobilar som räddats av ändringen. De har granskat data om alla klimatbilar som registrerats från start 2018 till oktober 2019.

Och enligt kanalen klarade nästan alla av de nästan 100 klimatbilarna den tidigare gränsen på 60.

Dock var det elva bilmodeller som inte skulle ha varit kvar på listan, men som nu klarar sig när gränsen höjs från 60 till 70.

Sju av de bilarna är Volvomodeller.

– Det var överraskande att regeringen anpassade sig. Jag har svårt att tycka att en Volvo XC90-suv, som går fyra mil på el och sedan drar närmare en liter milen, är en miljöbil, säger Ronny Svensson, konsult i tjänstebilsfrågor, till kanalen. 

Jens Forsmark, sakkunnig i hållbara transporter på Naturskyddsföreningen, säger att politikerna har anpassat sig efter företagen. 

– Det är klart politikerna ska stämma av med företagen också, men det har funnits en extrem anpassning från politikernas sida, säger han till SVT.

Magdalena Andersson säger så här till kanalen:

– Jag tycker naturligtvis att det är bra att det är många volvomodeller som kan ta del av den här miljöbonusen och hoppas att det är många svenskar som väljer att köpa en klimatsmart volvobil, en laddhybrid snarare än att man köper en som inte är laddhybrid. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.