Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vinerna som är bäst för klimatet

3 misstag du gör med ditt bag in box-vin.
Välj vin i bag-in-box, och hellre från Sydeuropa än Sydamerika för att minska dess påverkan på klimatetFoto: SHUTTERSTOCK

Vin står för störst andel av Sveriges alkoholrelaterade koldioxidutsläpp, och det finns flera val man kan göra för att försöka minska det. 

Förutom att välja bag-in-box framför glasflaska spelar det också roll vart i världen vinet producerats.

– Man kan minska vinets totala klimatpåverkan med 5-8 procent genom att välja vin från Sydeuropa i stället för Sydafrika eller Sydamerika, säger Elinor Hallström, forskare inom hållbar nutrition.

Ett ekologiskt europeiskt vin i bag-in-box är skonsammare för klimatet än en glasflaska rött från Kalifornien – så länge kartong och plastpåse återvinns.

Vinälskare som vill ha klimatet i åtanke, utan att för den sakens skull ge upp importerad alkohol, kan ta en rad beslut som minskar dess avtryck på klimatet.

Bland annat genom att välja just bag-in-box och petflaskor framför glas, och hålla utkik efter Systembolagets blå etiketter som markerar ”klimatsmartare flaskor”.

Vin står för 61 procent av utsläppen

Svenskars alkoholkonsumtion står för tre procent av alla mat och dryck-relaterade koldioxidutsläpp, i snitt 52 kilo koldioxidutsläpp per person och år, enligt en studie från 2018. 

Vin står för störst andel alkoholrelaterade koldioxidutsläpp i Sverige – hela 61 procent – vilket kan jämföras med öl på 33 procent

Så även om tre procent kan framstå som en liten andel, så kan de som gillar vin göra skillnad genom att göra medvetna val.

Välj Sydeuropeiska viner på flaska

– Att dricka mindre är det lättaste sättet att minska koldioxidutsläpp, det behöver ju inte vara svart eller vitt, säger Elinor Hallström, doktor och forskare inom hållbar nutrition vid statliga Research Institutes of Sweden (RISE) som också ledde studien.

Att välja vin på bag-in-box eller tetra är det mest klimatvänliga valet enligt RISE:s studie, som gjordes tillsammans med forskare från Karolinska institutet, säger Elinor Hallström, men också vart vinet kommer ifrån kan göra skillnad.

– Våra resultat indikerar att man i genomsnitt kan minska vinets totala klimatpåverkan med 5-8 procent genom att välja vin på flaska från Sydeuropa i stället för vin från Sydafrika eller Sydamerika.

Dr. Elinor Hallström, forskare inom hållbar nutrition vid Research Institutes of Sweden (RISE), som lett en studie om hur svenskars alkoholkonsumtion påverkar koldioxidutsläpp.Foto: Privat

Men, förklarar Elinor Hallström, det beror på hur produktionen ser ut för de specifika vinerna en jämför.

– Enligt vår studie står transporten för i genomsnitt 15 procent av vinets totala klimatpåverkan. Den största klimatpåverkan kommer från produktionen i jordbruket som står för drygt hälften. 

– Om vinets klimatpåverkan blir lägre eller högre i slutändan beror på hur produktionen ser ut i de olika länderna, och kan till och med skilja sig från vingård till vingård.

Kolla flaskan och leta efter KRAV-märkning

Jonna Elofsson Bjesse, kommunikationsansvarig på föreningen Medveten Konsumtion, säger att det finns en hel del saker som den individuella vinkonsumenten kan tänka på för att göra klimatsmarta val.

– Ekologiska viner är klimatsmartare, då de uppfyller vissa miljökrav. Till exempel får kemiska bekämpningsmedel inte användas och naturgödsel måste användas i stället för konstgödsel, vilket är mycket bättre för ekosystemen.

Jonna Elofsson Bjesse, kommunikationsansvarig på föreningen Medveten Konsumtion.Foto: ANGELICA TANNERYD / ALL RIGHTS RESERVED

Jonna Elofsson Bjesse tipsar om att leta efter märkningarna KRAV och EU-lövet på vinflaskor och boxar.

– Något annat att tänka på är tillsatser – bland annat sulfiter, ftalater och tungmetaller har hittats i vin – som kan vara skadliga, säger hon.

– Detta kan vi vara mycket noggranna med i mataffären, men krav på innehållsförteckning på alkoholhaltiga drycker saknas fortfarande inom EU. Regeln är att desto mer storskalig produktion, desto mer tillsatser. 

Klimatsmarta flaskor på Systemet

På Systembolaget satsar man på att öka medvetenheten kring miljöfrågor och försöker hjälpa kunder att välja ”gröna” alternativ, bland annat genom att märka ut klimatsmarta flaskor med blå etiketter.

– För producenterna kan klimatsmarta förpackningar ses både som en investering och en risk. Du som kund behöver fortsätta välja klimatsmarta alternativ för att producenterna ska våga fortsätta satsa, säger Maria Hagström, hållbarhetsansvarig på Systembolaget.

Maria Hagström, hållbarhetsansvarig på Systembolaget.

Att minska användning av plast är en viktig del i arbetet för att rädda klimatet – men ur vinkonsumtionssynpunkt är plastflaskor ändå bättre än glas.

– Det är lätt att tro att plast automatiskt är dåligt ur klimatsynpunkt, men den går att återvinna och rätt använd kan den vara bättre än många andra alternativ, säger Maria Hagström.

– Glas har en stor påverkan på klimatet, hela 3-4 gånger mer än andra förpackningar eftersom det går åt mycket energi vid tillverkningen.

SYSTEMBOLAGETS TIPS: SÅ HANDLAR DU KLIMATSMART

1. Köp ekologiskt.
För att ett vin ska få kalla sig ekologiskt så måste det uppfylla vissa krav. Till exempel får man inte använda några kemiska bekämpningsmedel, man måste använda naturgödsel i stället för konstgödsel och vinet måste även uppfylla vissa miljökrav. 

 

2. Miljövänliga boxar.
Bag in box-vin är det vin som har minst påverkan på miljön jämfört med glas- och plastalternativ. 

 

3. Välj petflaskor. 

Man kan tro att plast släpper ut mer koldioxid än glas, men det är tvärtom. En flaska på 750 ml i glas släpper ut 885 g/l medan en petflaska endast släpper ut 267 g/l.

 

4. Välj lättare glasflaskor. 

En lättare glasflaska är betydligt mer miljövänligt eftersom mindre glas betyder lägre energiåtgång och utsläpp vid flasktillverkningen. Plus lättare transporter.

 

5. Etisk märkning. 

Detta innebär att vinet måste vara certifierad av Fairtrade eller Fair for Life. Båda certifieringarna fokuserar på arbetsvillkor och mänskliga rättigheter för de som arbetar på vinodlingen.

 

6. Ta med egen påse. 

Genom att ta med en väska eller en påse bidrar du till bättre miljö. När en plastpåse har gjort sitt är det bästa att återvinna den (sortera som plast) i stället för att den hamnar i soporna eller blir soppåse. Använd hellre avfallspåsar som soppåse, de finns att köpa på rulle i mataffären. 

 

7. Återvinn och panta. 

När din box, burk eller flaska är tom gör du bäst i att panta om det finns pant, annars återvinna förpackningen. Huvudsaken är att de inte hamnar i hushållssoporna. 

23-åriga Urmi säljer sin kropp för 45 kronor på ”Bordell-ön”

Unga kvinnor tvingas till ett liv i exil • Tanzanela, 25: ”Härifrån tar sig ingen ut”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.