Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna om 10 olika slags påsar: Så påverkar de miljön

Bärkassar kommer kosta sex till sju kronor.
Vilka slags påsar är egentligen bäst och sämst för klimatet? Expressen klimat har bett två experter reda ut för- och nackdelar med tio varianter.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / NYHETSBYRÅN

I maj höjs priset på plastpåsarna då den nya plastskatten införs.

Men vilka slags påsar är egentligen bäst och sämst för klimatet?
Expressen har bett två experter reda ut för- och nackdelar med tio varianter. 

EU:s mål är att varje person år 2025 bara förbrukar 40 plastbärkassar, jämfört med 102 kassar per person som siffran låg på 2018. Riksdagen har beslutat att svenska kunderna från 1 mars i år ska betala en plastskatt på påsar. Det betyder att plastbärkassar kommer att kosta sex-sju kronor styck och plastpåsar för frukt och grönt går på 30 öre styck.

Den nya skatten väcker starka känslor. Lena Lundberg som är ansvarig för plastråvarufrågor på innovations- och kemiindustrierna i Sverige, IKEM, har varnat för att resultatet kan bli att koldioxidutsläppen ökar med 40 procent. Den prognosen bygger på att folk i stället för plastbärkassar från handeln – som ofta återanvänds och till slut blir till soppåsar – ersätts av importerade soppåsar av fossil plast.

Det finns även en studie från den danska motsvarigheten till Naturvårdsverket som visar att plastbärkassar ger minst klimatavtryck och att en tygkasse i ekologisk bomull ger ett 20 000 gånger större avtryck på miljön än en plastpåse.

– Men den danska studien är inte helt överförbar till svenska förhållanden. Svenska plastbärkassar i dagligvaruhandeln är till exempel mycket bättre än de danska, säger Lena Lundberg.

Papppåsar för frukt och grönt är ofta av biobaserad råvara och kan användas för matavfall. Men de kan väga tio gånger mer än plastpåsarna för frukt och grönt och därmed orsaka mer transporter.Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT NYHETSBYRÅN
Plastpåsar i dagligvaruhandeln är ofta av biobasetat material, men skärpar ner om de hamnar i naturen. Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Tygpåsar håller och går att tvätta, men bomull belastar miljön mycket. Foto: OKÄND

Experten: ”Naturvårdsverket borde undersöka”

Hon fortsätter:
– Eftersom det finns ett så stort intresse hos konsumenterna att veta mer om de olika alternativens miljöpåverkan borde regeringen ge i uppdrag åt Naturvårdsverket att göra en motsvarande miljöbedömning som gjorts i Danmark, men baserat på svenska förhållanden.

Åsa Stenmarck är avfalls- och resursexpert på IVL Svenska miljöinstitutet och har varit regeringens utredare. Hon konstaterar att frågan är komplex, men det finns enligt henne en bra grundregel: 

– Det viktigaste vi kan fokusera på vad gäller påsar är att se till att använda de påsar som vi har hemma. De flesta har nog flera stycken bomullspåsar, nylonkassar, papperspåsar och plastpåsar... Vi bör också sätta fokus på vad vi stoppar i påsen när vi handlar.

10 olika påsar - så påverkar de klimat och miljö

Åsa Stenmarck, avfalls- och resursexpert på IVL Svenska miljöinstitutet, och Lena Lundberg, plastexpert vid Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, reder ut:

 

Plastbärkasse i dagligvaruhandeln i Sverige:

Fördelar

• Består oftast av återvunnen eller biobaserad råvara, främjar svensk plaståtervinning. Återanvänds oftast minst en gång och slutar oftast som soppåse.

Nackdelar:

• Riskerar att skräpa ner och bryts ner långsamt om den hamnar i miljön. 

 

Pappersbärkasse i dagligvaruhandeln:

Fördelar

• Biobaserat material.

Nackdelar

• Svår att återanvända.

 

Tunn soppåse på rulle:

Fördelar:

• Liten plaståtgång. Användningen av återvunnen och biobaserad råvara ökar.

Nackdelar:

• Går sönder om man lastar för tungt, kan eventuellt innehålla fossil råvara.

 

Flergångspåse i plast av den modell som man kan köpa på Ica, Coop, Hemköp etc:

Fördelar:

• Går att använda många gånger, lätt att tvätta av, tål vatten. Rymmer mycket och håller.

Nackdelar:

• Eventuell fossil råvara.

 

Flergångspåse i tyg av den modell man kan köpa på Ica, Coop, Hemköp etc:

Fördelar:

• Går att använda flera gånger. Rymmer mycket och håller.

Nackdelar:

• Kan innehålla fossil råvara.

 

Tygpåse i bomull:

Fördelar:

• Håller och går att tvätta.
Nackdelar:

• Bomull är miljöbelastande vid tillverkningen (kemikalier och vatten) och påsen måste därför användas väldigt många gånger.

 

Tygpåse i ekologisk bomull:

Fördelar:
• Håller och går att tvätta.

Nackdelar:
• Mindre kemikalier, men fortfarande stor vattenåtgång vid tillverkningen.

Plastpåse för frukt och grönt:

Fördelar:

• Ofta biobaserade plaster. Kan hjälpa till att minska matsvinn genom att skydda varorna under transporten hem från butiken och i bostaden. Bättre att kunden själv plockar ihop rätt mängd än att man köper färdigförpackad frukt/grönt som dels kräver mer förpackningsmaterial och som dels kanske leder till att man slänger varor. 

Nackdelar:
• Riskerar att skräpa ner. 

 

Pappåse för frukt och grönt: 

Fördelar

• Biobaserad råvara. Kan återanvändas för matavfall.

Nackdelar:
• Kan väga tio gånger mer än plastpåsarna för frukt och grönt och därmed orsaka mer transporter. Eventuellt lägger kunden över varorna i en plastpåse innan de placeras i kylen och då blir det dubbla emballage-avtryck på klimatet. 

 

Egen, medhavd väska:

Fördelar: 

• Bra, för då använder du det du har.

Nackdelar

• Inga.

Så många plastpåsar använder vi

EU:s mål är att varje person förbrukar max 40 plastbärkassar i slutet av år 2025. 

Målet för 2019 var 90 stycken per person. 

2018 låg förbrukningen på 102 kassar per person.

Källa: Naturvårdverket

Landet tar i med hårdhandskarna – ska fasas ut helt om två år

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.