Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vilda bin hotas av klimatförändringarna

Klimatförändringar hotar vilda bin.
Foto: VLADIMIR SMIRNOV/ TASS/ SIPA

Vilda bin hotas mer av klimatförändringarna än av att deras naturliga livsmiljö förstörs. 

Det har forskare vid Penn State University kommit fram till, skriver Daily Mail

Forskarna har studerat över data över 14 år från 1 000 platser i Maryland, Delaware och Washington D.C. Resultatet: Varma vintrar och långa, varma somrar minskar såväl mängden som mångfalden av växter och blommor, vilket gör det ännu svårare för vilda bin, som redan försvunnit i stora mängder på grund av bekämpningsmedel och sjukdomar. 

Rapportens huvudförfattare Christina Grozinger säger att temperaturer och regnmängd är de två viktigaste faktorerna och att det inte kommer att räcka med att anpassa stadsutbyggnad och jordbruk för att rädda bina.

– Vi upptäckte att temperatur och nederbördsmönster var väldigt viktiga, mer viktiga än hur mycket lämplig livsmiljö bina hade tillgång till, säger Melanie Kammerer som också deltog i forskningen.

Stora utmaningar för bina

De upptäckte också att olika arter påverkades på olika sätt. Till exempel hade områden med stor nederbörd mindre antal vårbin. 

– Och väldigt varma somrar, vilket kan minska antalet blommande växter, gjorde att det fanns färre bin sommaren därpå, säger Christina Grozinger.

Forskarna pekar på att de tendenser de har upptäckt kommer att öka framöver i takt med att klimatförändringarna påverkar alltmer. 

– Det kommer att innebära stora utmaningar för vildbina, säger Melanie Kammerer.

– Vi har bara börjat förstå alla de sätt som klimatet påverkar bin, men för att bevara dessa livsviktiga pollinatörer måste vi ta reda på när, var och hur ett förändrat klimat stör binas livscykel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.