Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Viktor, 28, slutar handla på Ica efter upptäckten

Dagens tre största inrikesnyheter.
Viktor Abrahamsson reagerade på att samtliga paprikor på Ica var inplastade. Foto: Privat / Privat

När Viktor Abrahamsson, 28, skulle göra den vanliga vardagshandlingen på Ica reagerade han på att samtliga paprikor var inplastade.

Något som flera konsumenter uppmärksammat i sociala medier. 

– Det måste finnas bättre lösningar än plast, vi har väl kommit längre än så, säger Viktor Abrahamsson.

Inplastade paprikor rimmar inte med Icas mål att minska användningen av plast. Det tycker i alla fall Timråbon Viktor Abrahamsson, 28, som när han skulle handla på Ica reagerade på att samtliga paprikor var inplastade.

– De tar ju bra betalt för sina miljökassar och vill minska på plasten, men så ökar de på plasten i stället, menar Viktor Abrahamsson.

Han bestämde sig för att höra av sig till Ica för att få ett svar på varför de plastat in paprikorna.

– Det är ju dåligt för miljön, vart hamnar den här plasten sen?

”Tänker inte stötta det”

På det Facebook-inlägg som Viktor gjorde på Icas sida fick han även ett svar från företaget som förklarade att anledningen till att paprikorna plastas in är för att det i det långa loppet minskar matsvinnet. Detta då icke inplastade paprikor lätt skadas i leveransen och då måste slängas.

Men Viktor Abrahamsson kände sig inte nöjd med svaret.

– Jag kan handla min paprika någon annanstans, där den inte är inplastad, jag tänker inte stötta det.

Vill minska mängden plast

I ett mejl till Expressen skriver Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på Ica gruppen att hållbarhet är en av de viktigaste frågorna får Ica och att såväl plast som matsvinn är ett miljöproblem.

”Matsvinnet är många gånger en större miljöbov än plast, därför har vi runt vissa produkter plast för att öka hållbarheten, eftersom vi tycker maten ska hamna på tallriken och inte i papperskorgen.”

”Vi jobbar hårt för att minska mängden plast och använda plast gjord av förnybar råvara, vi har som mål att 2022 ska alla förpackningar gå att återanvända. Dessutom letar vi konstant efter nya lösningar för att värna vår gemensamma miljö, exempelvis har vi använt lasermärkning av frukt och grönt för att minska på användandet av förpackningar”, skriver Kerstin Lindvall.

Forskaren: Måste vägas mot matsvinnet

Förpackningsforskaren Fredrik Wikström förklarar att det nödvändigtvis inte är en klimatbov med plast runt frukt- och grönt, utan att man måste väga risken för svinn mot förpackningarnas miljöpåverkan. 

– Att man plastar in är för att förlänga hållbarheten. På gurka vet man exempelvis att den klarar sig ungefär 6 dagar längre om den är inplastad. Då får man väga att öka miljöplastningen genom att plasta mot att det slängs mindre mat, säger Fredrik Wikström, som är docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet.

Just matsvinn är ett stort problem, förklarar han. 

– Produktion av livsmedel har enorm klimatpåverkan och vi slänger ungefär en tredjedel av all mat. Hur mycket svinnet minskar hos konsumenten vid plastade livsmedel vet man inte, men sannolikheten att det slängs mindre är ganska hög.

Men Fredrik Wikström framhåller också att det bästa för både klimat och miljö vore mer närproducerade livsmedel. 

– Hade vi mer närproducerad mat skulle vi inte behöva plasta lika mycket. Ju mer och längre produkter transporteras desto mer måste det skyddas, säger han.