Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Viktigaste klimatlöftet riskerar att inte bli av

Allt fler unga lider av klimatångest. 14-åriga Tekla från Stockholm är en av dem. Psykolog Kali Andersson ger fem tips för hur du lindrar din ångest.
Miljörådsberedningen är också ombedda att ta fram mål för flygtransport.
Foto: Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN

Införandet av mål för konsumtionsbaserade utsläpp hade gjort svenskt klimatarbete världsunikt. 

Nu riskerar löftet att falla. Det rapporterar Dagens Nyheter.  

Det har kallats ”ett av januaripartiernas kraftfullaste klimatlöften” – införandet av mål för konsumtionsbaserade utsläpp – och hade, om det blev verklighet, gjort svensk klimatpolitik världsledande. 

Nu har en politisk konflikt blossat upp bland delegaterna, på grund av att flera av miljörådsberedningens förslag anses alltför kontroversiella, rapporterar Dagens Nyheter. 

– Ett tag kändes det lite hopplöst, ska jag lägga tid på detta? Det kommer ändå inte bli något, säger en person till tidningen.

Förslaget om mål för de konsumtionsbaserade utsläppen är ett av många som miljörådsberedningen ombetts att ta fram underlag till. Med på listan finns också en lång rad åtgärder inom olika sektorer, bland annat flygtransporter, livsmedel och jordbruk, textilier och skor samt offentlig konsumtion och upphandling.

Miljörådsberedningens underlag är författat av opolitiska tjänstemän och externa experter och ska nu förhandlas av de politiska delegaterna i miljömålsberedningen. 

Dragit ut på tiden

Arbetet har dragit ut på tiden och orsakerna varierar beroende på vem man frågar. Vissa anklagar M, KD och SD för att bromsa ambitionerna. Andra anklagar hela utkastet för att vara alltför präglat av miljöpartistisk politik.

– Rent krasst har vi inte börjat diskutera sakförslag förrän i mitten av november. Vi har gått åtta månader på tomgång, säger Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet till DN.

Enligt DN finns det en lång rad sakområden som orsakar stridigheter. Krock med EU-lagstiftning, för lite fokus på klimatnyttan från svensk export och till och med själva språkbruket i utkastet har skapat konflikter. 

Konflikterna reser frågan om det kommer att gå att nå en överenskommelse överhuvudtaget. Centerpartiets Rickard Nordin är skeptisk.

– Ska vi hitta enighet så kommer det här utkastet att få revideras mycket kraftigt, säger han till DN.

En eventuellt färdig överenskommelse är på grund av svårigheterna att komma överens tänkt att presenteras i februari, i stället för i januari, nästa år. Förseningen innebär att det blir mycket svårt för regeringen att omvandla miljömålsberedningens förslag till en proposition innan valet, då det är så kallat ”proppstopp” i mars nästa år.

Frida Berry Eklund, talesperson för Våra barns klimat, ger oss 3 råd hur vi kan prata med våra barn om klimatfrågan..

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.