Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans kamp för sonen – köper begagnade kläder

Karin Sörbring möter Klimatklubbens Johanna Nilsson, som tipsar om hållbart mode.
Malin Åkerman och sonen Sebastian som fått mamma att värna ännu mer om miljön. Foto: CHRISTER WAHLGREN / EXPRESSEN
Skådespelarna Malin Åkerman och Jack Donelly vigdes i fjol på en strand i Mexiko. Foto: STELLA PICTURES/BACKGRID
Utöver sin filmkarriär gör Malin Åkerman just nu succé som Lara Axelrod, exfru till miljardären Bobby i HBO-serien ”Billions”. Sedan genombrottet i serien ”The comebacks” 2005 har hon bland annat varit med i storfilmer som ”Watchmen”, ”27 dresses” och ”The heartbreak kid”.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
I hennes jobb ingår det att stå på röda mattan i olika lånade kreationer. Men privat föredrar Malin Åkerman begagnade jeans – och att kämpa för klimatet.Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN
Malin Åkerman vid Kristallengalan 2014. Foto: OLLE SPORRONG

I hennes jobb ingår det att stå på röda mattan i olika lånade kreationer. Men privat föredrar Malin Åkerman begagnade jeans – och att kämpa för klimatet.

– Jag tycker att det är viktigt att alla vi människor frågar oss vad vi kan göra för att bidra till att minska trycket på planeten, säger den svenska Hollywood-stjärnan, ledamot i ”Global Change Awards” och sedan tio år tillbaka engagerad i organisationen ”Environmental media association”.

Just nu är Malin Åkerman i Sverige, inför juldagspremiären av filmen ”En del av mitt hjärta”, där hon spelar huvudrollen som Isabella. När Malin intervjuas av Expressen har hon precis firat ettårig bröllopsdag med maken, den brittiske skådespelarmaken Jack Donelly. Paret sade ja till varandra barfota på en strand i Tulum, Mexiko. 

– Jag kan nästan inte tro att det har gått ett helt år sedan dess. Vi har bilder från bröllopet uppsatta lite här och var i vårt hem i Los Angeles. Det känns fint att hela tiden bli påmind om en sådan stor dag i våra liv.

https://www.instagram.com/p/B5iqj9thLRu/

Utöver sin filmkarriär gör Malin Åkerman just nu succé som Lara Axelrod, exfru till miljardären Bobby i HBO-serien ”Billions”. Sedan genombrottet i serien ”The comebacks” 2005 har hon bland annat varit med i storfilmer som ”Watchmen”, ”27 dresses” och ”The heartbreak kid”.

Och det dröjer inte länge förrän Malin Åkerman gästar Sverige igen. Den 1 april har hon ett klimatåtagande i Stockholm, nämligen att dela ut pris till fem vinnare i ”Global Change Award”, utmärkelsen som kommit att kallas ”Modevärldens Nobelpris”.

– För mig känns det självklart att engagera mig i det här priset. Fem innovatörer får chansen att försöka skapa fantastiskt mode och hitta nya lösningar, utan att belasta jordens resurser. Vi måste lära oss att konsumera på ett mer hållbart sätt, säger Malin Åkerman.

Det här är Global Change Award:

■ H&M Foundation delar i samarbete med Accenture och KTH ut ”Global Change Awards” för att uppmuntra en cirkulär modeindustri..

■ Förutom anslaget på en miljon euro deltar de fem vinnarna i ett ettårigt program, som pågår i Stockholm, New York och i Hong Kong. 

■ Malin Åkerman ingår i expertpanelen, och är med vid prisceremonin i Stadshuset i Stockholm den 1 april 2020. 

Källa: H&M Foundation 

Innan hon accepterade att sitta i expertpanelen för ”Global Change Awards” träffade hon hela teamet från H&M Foundation för att få veta mer om hur stiftelsen arbetar för att hjälpa till att nå FN:s globala hållbarhetsmål till år 2030. 

Och engagemanget i klimatfrågor är inte nytt. Malin Åkerman har i tio år suttit i styrelsen för organisationen ”Environmental media association”. I den rollen har Malin bland annat hållit tal om vikten av att stå upp miljöfrågor, och kvinnors rättigheter.

– Min styvfar är arkitekt och han var tidig med om att designa miljövänliga byggnader. När jag började i filmbranschen grämde jag mig över hur dåligt miljötänk det kunde vara. Man slängde mängder av papper och prylar och det fanns inget återvinningstänk alls. Nu har vi genom ”Environmental media association” sett till att det finns speciella processer, för att värna om miljön.

Malin Åkerman spelar huvudrollen i nya musikalfilmen ”En del av mitt hjärta” som har premiär på juldagen. Foto: KARIN TÖRNBLOM / TT

Lånar sina klänningar

Malin Åkerman påpekar att det kan gå åt 12 000 liter vatten för att tillverka ett par jeans.

– Jag tycker att det är viktigt att alla vi människor frågar oss vad vi kan göra för att bidra till att minska trycket på planeten! Och kanske kan vi alla använda våra sociala medier till att sätta mer fokus på de här frågorna.

Hur gör du själv med kläder?

– Min stylist är lika miljöengagerad som jag. Vi tittar noga på vilka bolag som har hållbara kollektioner och väljer till exempel ekologisk bomull. När jag går på premiärer får jag låna klänningar så jag behöver sällan köpa nytt, men i Los Angeles är det annars vanligt att man hyr. 

Hon fortsätter:

– Jag är noga med att rensa och lämna saker som jag inte använder till återvinning och jag köper gärna second hand. Jeans är både snyggare och skönare när de har varit använda ett tag. 

Svårast är det med klädinköpen till sexårige sonen Sebastian som Malin har med exmaken och musikern Roberto Zincone.

– Sebastian växer ju så att det knakar, men vi ärver en del och skickar vidare när han har vuxit ur plaggen.

Föräldraskapet har gjort Malin Åkerman ännu mer mån om att värna om miljön, säger hon.

– Min son frågade nyligen hur amerikanerna kunde välja en president som håller på att förstöra miljön. Till och med så små barn som min Sebastian efterfrågar ledare som tar ansvar! Sebastian är också noga med att ingen får använda pappershanddukar på toaletter. Och så har han full koll på att det är dåligt med plastsugrör.

Sexåringen hjälper också mamma Malin och bonuspappan Jack Donelly att sopsortera och kompostera.

– Och så är han noga med att vi släcker lamporna när vi går ut ur olika rum.

Skolbussar är inte aktuellt, men Malin Åkerman försöker skjutsa Sebastian med skoter i stället för att ta hybridbilen. Planen är att familjen Åkerman-Donelly snart ska investera i en elbil. Och så har de solcellspaneler på taket och handlar närodlad mat på ”Bondens marknad”.

I Sverige talas det mycket om flygskam. Hur gör du, som har ett yrke som spänner över flera världsdelar?

– Tyvärr måste jag transportera mig över Atlanten emellanåt för att kunna ha det här jobbet och då klimatkompenserar jag och planterar träd. Men jag hoppas att flyget ska kunna bli mer hållbart. Jag tänker att man får göra så gott man kan. Privat väljer vi i familjen i möjligaste mån bort flyg och vi har ofta ”staycation”: att vi lånar några kompisars hus eller bara är hemma hos oss när vi är lediga. Vi är inte perfekta, men vi gör så gott vi kan. 

Vilket är ditt bästa klimattips?

– Att vi röstar fram ledare som tar ansvar och att vi alla bidrar efter förmåga genom att exempelvis släcka lamporna efter oss, sopsortera och läsa på. 

Global Change Award 2020 har fått in 5 893 bidrag från 175 länder och majoriteten av innovationerna kommer från kvinnor. Just nu görs ett urval, från vilket expertpanelen alltså ska välja ut fem vinnare. 

– Modeindustrin är en av de konsumentbranscher som ökar mest. Jag älskar mode, men jag är väldigt mån om att det är hållbart. Det ska bli spännande att träffa de här entreprenörerna, och höra deras visioner om hur man kan ge plaggen längre liv, orsaka mindre klimatpåverkan och hur produktionen kan göras mer hållbar för dem som arbetar i industrin, säger Malin Åkerman. 

Malin Åkerman intervjuad när hon lämnade Hollywood för att spela in sin första svenska film någonsin.

Fakta / Malin Åkerman

■ 41-årig skådespelerska som två år ung flyttade från Sverige till Kanada. Började som fotomodell och vann ”Ford Supermodel of Canada search”.

■ Spelar Lara Axelrod i HBO-serien ”Billions” och är aktuell med musikalfilmen ”En del av mitt hjärta” som har premiär på juldagen. Sitter i styrelsen för ”Environmental Media Association”. Sommarvärd i P1 (2009). 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.