Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Entreprenören: Rimligt att ifrågasätta e-handeln

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det kan vara svårt att kombinera ett modeintresse med att vara hållbar – men det går. 

Det säger modeentreprenören Cecilia Blankens i ”Direkt med Niklas Svensson”: 

– Man kan välja lite bättre saker och fortfarande älska att leka med kläder och mode.

Entreprenören och modeprofilen Cecilia Blankens berättar i ”Direkt med Niklas Svensson” om det svåra i att vara modeintresserad – och att samtidigt värna om klimatet. 

– Det är superproblematiskt, att vara en person som älskar konsumtion av olika slag. Jag handlar 80 procent begagnat, men jag kan verkligen vara lycklig över en ny second hand-shoppad kappa eller ett par nya skor. Samtidigt förstår jag att det här är ett problem.

Cecilia Blankens säger att det behövs en sundare relation till modeintresset. 

– Vi kan ta större ansvar och tänka på att det vi köper ska hålla länge. Man kan välja lite bättre saker och fortfarande älska att leka med kläder och mode. 

E-handeln kostar för miljön 

Under onsdagen publicerade sajten Breakit en granskning av svenska stora e-handelsföretag som visade att flera företag skickar sina returer utomlands. 

Storföretag som Ellos, Nelly och Sportamore har stora lager i Sverige men skickar trots det returer till Estland för att packas om. 

– Det är en kostnadseffektiv lösning, sa Johan Ryding, vd på Sportamore till Breakit. 

Cecilia Blankens driver skoföretaget Blankens. Hon säger att e-handeln är en komplex fråga och att fri frakt kostar mycket både för företagaren och miljön. Bjuder företaget på frakten kan det vara på bekostnad av att man till exempel får göra billigare inköp från ställen där produktionen är mindre reglerad ur hållbarhetsperspektiv. 

– Jag tror att ett par stora företag behöver gå ut och ifrågasätta rimligheten i att man ska kunna beställa hem tio olika prylar som skickas tillbaka. Det är under de förutsättningarna vi driver företag nu, men rimligheten är inte självklar. Det är verkligen värt att diskutera. 

Blankens bästa knep: Dra ner på köttkonsumtionen 

Cecilia Blankens berättar att hon har haft klimatångest länge, väldigt länge: 

– Jag hade svårt att sova som åttaåring för att jag var stressad över ozonskiktet och freoner och så där. Jag har varit med i ungdomens miljöriksdag och fältbiologerna, det har alltid varit min grej. Men nu händer det grejer på riktigt. 

Att dra ner på köttkonsumtionen är Cecilia Blankens bästa knep för att vara miljövänlig. 

– Det är det absolut lättaste. Även om man är en inbiten köttätare är det ingenting som säger att man måste äta en köttbit hela den. 

Hon har också slutat att använda vanligt schampo och balsam. 

– Jag tänkte på vad tokigt det är att man bara använder massa schampo, och vad det egentligen är i det som man bara spolar ut i avloppen. Då hörde jag talandes om något om heter Aleppo-tvål. Det är en tvål som görs i Syrien av lagerblad bland annat. Den luktar lite speciellt men fungerar utmärkt, säger Cecilia Blankens – som också använder äppelcidervinäger som balsam. 

– Håret blir väldigt fluffigt och fint! 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.