Klimattoppmötet i New York avslutades sent i går. FN:s generalsekreterare António Guterres tackade i sitt slutanförande talarna under dagen för att ha levererat handlingskraft och inte plattityder, vilket var det tydliga uppdraget.
– Ni förstår klimatnödläget är kampen i våra liv och för våra liv.
Resultaten från klimattoppmötet
77 länder gick med på nettonollutsläpp till 2050.
70 länder meddelade att de presenterar tuffare klimatplaner nästa år.
Över 100 ledare i den privata sektorn angav att de i snabbare takt ska röra sig mot en grön ekonomi.
Löften om mer finansiering till klimatfonderna. Bland annat har Sverige dubblat sin insats till den Gröna klimatfonden.
De små ö-staterna ska arbeta för att bli koldioxidneutrala.
Över 2 000 städer ska ta med klimatrisker i sina beslutsfattande processer.
Lyfte vikten av ungas påtryckningar
António Guterres lyfte vikten av den unga generationens påtryckningar och gick igenom de initiativ som framkommit under dagen.
– Idag, i den här salen, såg världen tydlig ambition och konkreta initiativ. 77 länder, många i den industrialiserade världen, gick med på nettonollutsläpp till 2050. 70 länder meddelade att de ska presentera nya klimatplaner 2020. Och över 100 ledare i den privata sektorn angav att de i snabbare takt ska röra sig mot en grön ekonomi.
Generalsekreteraren lyfte också löften om mer finansiering till de länder som drabbas hårdast av klimatförändringar, där Sverige inför toppmötet meddelade att de dubblar insatsen till den Gröna klimatfonden.
Vidare pekade han på inspirerande ledarskap på de små ö-staterna som arbetar för att bli koldioxidneutrala samt lyfte vikten av att över 2 000 städer ska ta med klimatrisker i sina beslutsfattande processer. Han tryckte också på att ambitionen behöver höjas för att fasa ut fossila bränslen inom de kommande månaderna.
– Vi har en lång väg kvar och det krävs hårt arbete för att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grad.
”Gretas tal visade på stort glapp”
Åsa Persson, forskningschef och vice vd på Stockholm Environment Institute, SEI, var på plats i New York. Hon har deltagit i flera av de sidomöten med samarbetspartners som pågår runt själva toppmötet. Enligt henne är mötet både en besvikelse och en framgång.
– Mötet ses som en besvikelse med tanke på att de mål som Guterres satt innan mötet, att stoppa utbyggnad av kolkraftproduktion år 2020 och fasa ut subventioner på fossila bränslen, inte möttes av länderna. Greta Thunbergs tal visade också på hur stort glappet är till att få utsläppen i linje med Parisavtalets mål att begränsa uppvärmningen till 1.5 grader.
Åsa Persson förklarar att analysen på plats i New York är att det framför allt är de stora ekonomierna som inte levererade nya klimatlöften, medan ett flertal mindre länder nu har ökat ambitionen.
Hon menar att mötet samtidigt ledde till framgångar och pekar precis som Guterres på att fler länder satt mål om nettonollutsläpp år 2050 och att det kom mer än 70 nya initiativ, inom olika branscher, för att både minska utsläppen och göra anpassningar till ett förändrat klimat.
– En växande grupp länder har nu annonserat att de ska öka ambitionsnivån i de nya nationella klimatplanerna, NDC:s, som ska lämnas in nästa år under Parisavtalet. Det är positivt. Trycket har nu ökat på att de stora utsläppsländerna också ska göra det. Det finns inga förväntningar på USA, utan man ser till att EU ska ta ledartröjan och föra dialog med Kina och Indien, säger Åsa Persson.
Lövin lyfter den tunga industrin
Isabella Lövin säger att det finns mycket som är positivt efter mötet.
– Framför allt så finns det en mycket starkare känsla av det är bråttom nu och att vi måste börja göra verkstad av alla ord och förhandlingar. Det finns ingenting att vänta på.
Hon säger att hon ännu inte har hunnit analysera alla löften och allt som har diskuterats i olika spår, men att det står klart att hela världen behöver göra mer. Hon pekar framför allt på arbetet som Sverige och Indien har lett med den tunga industrin.
– Sverige och Indien har lanserat en ledarskapsgrupp för den tunga industrin som ska arbeta för att hitta de tekniska, men också de politiska lösningarna, för att snabbt få ner utsläppen i de riktigt tunga industrierna, säger Isabella Lövin.
Själv har hon just besökt World Economic Forum.
– Jag träffade mängder av företagsledare som just nu har tagit av sig kavajerna och sitter med uppkavlade ärmar och antecknar hur de ska ta det här vidare. De vet att de måste vara en del av omställningen och jag tror också att de vill vara det.
Bjöd in till årliga förhandlingar
António Guterres avslutade dagen med att bjuda in till de årliga klimatförhandlingarna som i år äger rum i Santiago, Chile den 2–13 december.
– Det är vår nästa kritiska milstolpe.
Åsa Persson säger att det i Chile är några frågor som återstår kring Parisavtalets så kallade regelbok som antogs vid klimatförhandlingarna förra året.
– Men i övrigt blir det ett möte likt det här där man försöker få länderna att höja ambitionen i sina klimatplaner, som alltså ska lämnas in till FN under 2020, inför nästa års klimatförhandlingar i Glasgow.
Under onsdagen presenterar klimatpanelen IPCC sin rapport om haven och kryosfären (den del av jordens yta och atmosfär som består av is och snö Reds anm.) i ett förändrat klimat. Enligt ett pressmeddelande kommer rapporten att kasta en skugga över gårdagens klimatmöte då rapporten visar höjda havsnivåer, snabbt smältande glaciärer och stora risker för dricksvattenförsörjningen.