Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Verkligheten bakom Trumps klimatutspel

USA:s president Donald Trump. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Isbjörnar är en av de djurarter som hotas av klimatförändringarna. Foto: SUBHANKAR BANERJEE / AP SUBHANKAR BANERJEE
De stora skogsbränderna har enligt Donald Trump att göra med dålig skötsel. Foto: GABRIELLE LURIE / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES

President Donald Trump och hans stab har kommit med 12 uttalanden om klimatet den senaste tiden. 

Bland annat:

– Om du tittar på vår luft och vårt vatten just nu så är det rekordrent. 

Nyhetsbyrån AP har granskat påståendena och ger honom rätt – på en punkt. 

På måndag påbörjas FN:s klimatmöte COP24 i polska  Katowice. 

Mötet handlar om hur medlemsländerna ska kunna nå upp till klimatmål som slogs fast i Parisavtalet som slöts i december 2015. 

En av dem som inte köper problembeskrivningen och förslagen i avtalet är USA:s president Donald Trump, som valde att dra sig ur 1 juni förra året. 

 

Donald Trump på G20-mötet i Argentina. Foto: LUKAS COCH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

Avfärdade egen rapport: "Tror inte på den"

Donald Trump har även avfärdat Vita husets egen klimatrapport som släpptes i början av förra månaden med orden: 

– Jag tror inte på den. 

Nyhetsbyrån AP har gjort en faktagranskning av 12 påståenden om klimatet som lanserats av presidenten själv, eller medlemmar i hans stab, den senaste tiden:

1.  Klimatförändringar handlar om tro FALSKT

”Jag tror inte på det. Ett av problemen som jag själv och många människor har, vi har väldigt hög intelligens, men vi är inte nödvändigtvis särkilt troende”, sa presidenten till Washington Post. 

AP:s fakta

"Presidenten antyder att tro är nödvändigt i frågan om klimatförändringar. Vad man ska göra åt det är en debattfråga, men vetenskap, tillskillnad från tro, fungerar oavsett om någon tror på den". 

– Vetenskap är inte ett trosystem. Om man inte tror på gravitationen – gissa vad som händer om man faller ner från en stege, säger professor Marshall Shepherd, tidigare ordförande för  the amerikanska meteorologsällskapet. 

Haven väldigt små jämfört med atmosfären, enligt Donald Trump. Foto: JEAN-YVES ROYER / AP TT NYHETSBYRÅN

2. Haven är väldigt små i förhållande till atmosfären FALSKT

”Och när du talar om en atmosfär så är haven väldigt små”, sa presidenten till Washington Post. 

AP:s fakta

– Haven är helt enkelt enorma. Cirka två tredjedelar av jordens yta är vatten. Den sammanlagda atmosfären som cirkulerar kring jordklotet är större och djupare, men haven är mycket tyngre. Och 90 procent av hettan från överskottvärmen från den globala uppvärmningen under de senaste årtiondena har hamnat i haven, säger Noah Diffenbaugh, klimatforskare vid Stanford University. 

3. Planeten kyls ner – den värms inte upp FALSKT

”Om du går tillbaka och läser artiklar så talade de om global nedkylning, de talade om att planeten skulle frysa ihjäl, sedan ska den dö av värmeutmattning”, sa Donald Trump i en intervju med Washington Post. 

AP:s fakta

– Presidenten refererar till 1970-talet då viss mainsteam-media i artiklar spekulerade om att planeten kyldes ner på grund av att ökade luftföroreningar blockerade solen, säger Phil Monte, klimatforskare vid Oregon State University. 

Nyhetsbyrån skriver även att mycket mindre var känt om klimatförändringar vid den här tiden. Trots detta så var det 44 forskarrapporter mellan 1965 och 1979 som kom fram till att jorden blev varmare och endast 7 som koma fram till att världen blev kallare, enligt en studie från det amerikanska meteorologsällskapet som släpptes 2008. 

 

En orsak bakom skogsbränderna i Kalifornien är dålig skogsskötsel, enligt Donald Trump. Foto: KENT PORTER / AP TT NYHETSBYRÅN

 

4. Skogsbränder beror på dålig skötsel FALSKT

”Branden i Kalifornien, där jag var, om du tittade på marken, marken där branden härjade hade de nedfallna träd, de hade inte skött skogen, inte underhållit skogen och du kan tända – du kan ta en tändsticka som den här och tända eld på en trädhög när det har legat där i mer än 14 eller 15 månader. Och det är ett stort problem i Kalifornien”, sa Donald Trump till Washington Post. 

AP:s fakta

”Lycka till med att tända eld på ett dött träd med en tändsticka. Generellt, bristen på skogsskötsel – med vilket han menar att ta bort döda träd och buskage – är inte den huvudsakliga orsaken till de värsta Kalifornienbränderna. En allvarlig, årslång torrperiod och stigande temperaturer är problemets kärna.”

– Både USA:s skogsvärd och Kaliforniens skogs- och brandskyddsdepartement har bränsleminskningsprogram, så det är inkorrekt att säga att det inte finns någon skogsskötsel, säger Phillip Dennison, eldforskningsprofessor vid universitet i Utah.

5. Människan inte bakom uppvärmning FALSKT

”Om vädret är orsakat av människa, eller om de effekter som du talar om finns där, jag ser det inte – inte i närheten av hur det är”, sa presidenten i Washington Post. 

AP:s fakta

”Klimatuppskattningarna från Vita huset slog fast att mer än 90 procent av uppvärmningen är orsakat av människan. I klimatrapporten stod det: ”Det finns inga trovärdiga förklaringar” för klimatförändringarna förutom att de skulle vara orsakade av människan. Andra internationella och nationella forskarrapporter slår fast samma sak.” 

 

Sarah Huckabee Sanders, pressekreterare åt Donald Trump. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

6. Klimatrapporten inte baserad på fakta FALSKT

Sarag Huckabee Sanders, Donald Trumps pressekreterare: 

– Rapporten är inte baserad på fakta... den är inte driven av data, sa Sanders om Vita husets klimatrapport. 

AP:s fakta

”Det stämmer inte. Data, inklusive temperaturobservationer, havsnivåernas höjning och ett antal andra indikatorer, finns genom hela rapporten”. 

– Rapporten är djupt rotad i fakta. Det är faktiskt så att många av bevisen i klimatrapporten är hämtade från historiska från historiska klimatförändringar som redan har observerats genom med direkta mätmetoder, vilket gör rapporten djupt datadriven, säger Noah Diffenbaugh, klimatforskare vid Stanford University.

7. Rapport bygger på extremt scenario FALSKT

Lindsay Walters, biträdande pressekreterare för Vita huset: 

”Rapporten är till stor del baserad på det mest extrema scenariot, vilket motsäger sedan länge etablerade trender genom att anta att, trots stark ekonomisk tillväxt som skulle öka växthusutsläpp, skulle teknologin och innovationen vara begränsad och befolkningsmängden öka snabbt”, sa Walters.  

AP:s fakta

”Rapporten lyfter fram olika scenarion. Det värsta scenariot, som används av forskare i över ett årtionde, är ofta ansett som 'business as usual' och den väg som jorden är på väg. Ett annat scenario är baserat på måttliga minskningar av globala utsläpp, som är högre än vad som uppnåtts eller utlovats i Parisavtalet. Jorden befinner sig just nu någonstans mellan dessa två scenarion. I Rapporten ingår också ett 'väldigt lågt scenario', långt från vad som nu händer.”

 

”Trumps påstående är inte uppbackat av data”, säger Kara Lavender Law, oceanograf vid föreningen för havsutbildning. Foto: WWF / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

8. Sopor på stränder kommer från Asien FALSKT

”Jag menar vi tar bort tusentals ton sopor från våra stränder som kommer från Asien. De flyter bara ner i Stilla havet, det flyter, och vi säger varifrån kommer det här?”, sa Trump till Washington Post. 

AP:s fakta

– Att peka ut Asien för USA:s smutsiga Stilla havsstränder är en undanflykt. Strömmarna i havet för med sig visst skräp från Asien, mest under tsunamin 2011, men det är ovanligt att forskare kan spåra sopor till en specifik geografisk punkt - Trumps påstående är inte uppbackat av data, säger Kara Lavender Law, oceanograf vid föreningen för havsutbildning. 

9. Klimatmodeller inte exakt vetenskap FALSKT

”Att göra modeller av klimatet är en extremt komplicerad vetenskap som aldrig är exakt. Och rapporten är baserad på modeller, vilket är extremt svårt att göra när du talar om klimatet”, sa Sarah Huackabee Sanders. 

AP:s fakta

– Det kanske inte är exakt. Men modellerna är goda nog för att veta att vi har ett allvarligt problem. Vi designar flygplan och bilar med modeller som inte är exakta så att vara exakt är inte en nödvändighet, säger professor Donald Wuebbles som forskar i atmosfärvetenskap vid universitetet i Illinois. 

10. Öppenheten måste bli bättre FALSKT

”För att bättre kunna uppskatta framtida effekter av klimatförändringar, måste vi fokusera på att förbättra öppenheten och träffsäkerheten i våra modeller och projektioner”, sa Walters. 

AP:s fakta

– Ingen har dolt någonting. Alla studier som det refereras till i rapporten finns tillgängliga i publikationer och är tillgängliga för alla som vill ha dem. Alla studier som finansierats av staten är offentliga, inklusive resultatet av all kodning och data/modelller, säger Jason Furtado, meteorolog-professor vid universitetet i Oklahoma. 

 

Enligt Donald Trump är både luften och vattnet nu rekordrent. Foto: REED SAXON / AP TT NYHETSBYRÅN

11. Luft och vatten är rekordrent FALSKT

”Du tittar på vår luft och vårt vatten och det är just nu rekordrent. Men när du tittar på delar av Asien och Sydamerika, och när du tittar på många andra platser i världen, inklusive Ryssland, inklusive väldigt många andra platser, är luften otroligt smutsig”, sa Donald Trump till Washington Post. 

AP:s fakta

Han har fel när det gäller rekordren luft. Data från Trumps eget miljöskyddsdepartement visar att under 2017, bland 35 stora amerikanska städer, så fanns 729 fall av 'ohälsosamma dagar med föroreningar av ozon och mikropartiklar'. Det är en ökning med 22 procent från 2014 och det värsta året sedan 2012. Data för 2018 är inte komplett , men under den här månaden har Kalifornienbor burit andningsmasker för att filtrera bort föroreningarna från skogsbränderna.

 

Av de tolv punkterna har Trump rätt på en: USA är det land i världen som är bäst på att minska sina koldioxidutsläpp. Foto: LARS LINDQVIST / DN

12. USA bäst på att minska utsläpp SANT

”USA är ledande i världen med att minska koldioxidutsläpp”, sa Lindsay Walters. 

AP:s fakta

– Det här är faktiskt sant. Oavsett om man räknar från 2005 eller 2010, har USA skurit ned mer på koldioxidutsläpp än Europa, medan Kinas och Indiens utsläpp har stigit. Kinas utsläppstakt har minskat och är nära att toppa, säger Glen Peters, chef för internationella klimatforskningscentret i Norge.