Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Verkligheten bakom – här är entreprenörens sopberg

Kallar sig ”Queen of Trash” • Begärd häktad • Förnekar brott
Think Pinks avfallsanläggning i Botkyrka.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Anna Thunell (MP), ordförande för Miljö- och konsumentnämnden och Tekniska nämnden i Västerås.
Foto: Privat
Björn Brohmée bor i närheten av Röfors sopstation. Hit kommer bland annat sopor och avfall från NM Trading & Transport som ägs av Bella Nilsson.
Foto: Privat
Bella Nilsson har nu begärts häktad.

Enorma berg av osorterade byggsopor.

Här är verkligheten bakom brottsmisstänkta NMT Think Pinks avfallshantering.

Ägaren Bella Nilsson kallar sig själv för ”Queen of Trash”. Tidigare häktades hon, hennes make och ytterligare en person misstänkta för grovt miljöbrott.

– Vi har inte upplevt att de har kapacitet att ta hand om avfallet, säger Anna Thunell (MP) kommunalråd och ordförande för Miljö- och konsumentnämnden och Tekniska nämnden i Västerås.

På lördagen slog polisens insatsstyrka till mot NM Trading & Transport och Think Pinks ägares hem i Tullinge utanför Stockholm. Ägaren Bella Nilsson anhölls för grovt miljöbrott tillsammans med två andra personer däribland hennes make Thomas Nilsson som också är aktiv i bolaget. 

Under tisdagen häktades Bella Nilsson och hennes make sedan misstänkta för grovt miljöbrott av Värmlands tingsrätt. Den tredje personen som häktades är misstänkt för både grovt miljöbrott och grovt penningtvättsbrott. 

Enligt åklagaren, Kristina Persson, har de grova miljöbrotten begåtts mellan 2015 och 2020 och det grova penningtvättsbrottet under 2016.

– Hon nekar till brottsmisstankarna, jag kan inte säga mer, har hennes advokat Thomas Bodström sagt till Expressen.

Bella Nilsson äger och driver koncernen NMT Think Pink med tre dotterbolag. Verksamheten bedrivs till största del via dotterbolaget NM Trading & Transport.

Think Pinks avfallsanläggning i Botkyrka.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Think Pinks avfallsanläggning i Botkyrka.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Think Pinks avfallsanläggning i Botkyrka.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Expressen har kartlagt var NM Trading & Transports avfall – främst byggavfall – hamnat.

I dag är det minst sex sopstationer i landet som tar emot avfallet: Röfors utanför Laxå, Dannemora i Östhammars kommun, Botkyrka i Stockholm, Hova i Gullspångs kommun, Kjula i Eskilstuna och Skultuna i Västerås kommun.

Men NM Trading har i flera fall inte återvunnit soporna utan i stället transporterat runt dem mellan de olika anläggningarna.

– Man utnyttjar ett kryphål i lagen. Man får lagra 10 000 ton avfall, under tre år. Sedan blir det enligt lagen en deponi. Att deponera sopor är kostsamt och kräver mycket stora investeringar, säger Anna Thunell (MP), ordförande för Miljö- och konsumentnämnden och Tekniska nämnden i Västerås.

Hon säger också att de vid ett tillfälle flugit med drönare över sopstationen i Skultuna och funnit att det fanns 23 000 ton sopor – mer än dubbelt så mycket som lagen tillåter.

Think Pinks avfallsanläggning i Botkyrka.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det har även brunnit på anläggningen. 

– Orsaken ska enligt utredningen vara självantändning. Vi fick då in många klagomål på att folk upplevde andningssvårigheter, säger Thunell.

Samma dag brann det även på återvinningsstationen i Hova utanför Mariestad dit NM Trading också transporterar sina sopor.

Efter branden i Skultuna åtalsanmälde Västerås kommun NM Trading för miljöbrott då företaget, enligt kommunen, inte hade tillräckliga resurser för att hantera en brand.

Efter kommunens anmälan gjorde NM Trading en JO-anmälan mot Anna Thunell– underskriven av Bella Nilsson. 

Think Pinks avfallsanläggning i Botkyrka.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I anmälan framkommer att företaget gjort en personutredning på Anna Thunell. Alltifrån var hon bor, vad hon hette som ogift, utbildning och så vidare.

– Det är inte olagligt, men det var väldigt obehagligt, säger Anna Thunell.

Botkyrka kommun har också gjort en åtalsanmälan mot Resurs Recycling, dotterbolag till NM Trading & Transport, efter en rökutveckling på deras anläggning i kommunen 2018.

Men ärendet lades ner på grund av bristande bevisning. 

- Vi kontaktade polisen när vi läste om Bella Nilsson och företaget i Expressen. De sa att vi inte skulle uttala oss i fallet då det nu råder förundersökningssekretess, säger Samhällsbyggnadsdirektör Carina Molin.

Kommunen har också begärt in prover på avfallsmaterialet och vattenprover från Resurs Recycling, säger Molin.

Think Pinks avfallsanläggning i Botkyrka.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Think Pinks avfallsanläggning i Botkyrka.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Think Pinks avfallsanläggning i Botkyrka.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I Röfors i Laxå där en del av Think Pinks avfall förvaras har det också varit mycket problem.

Björn Brohmée, boende i närheten av sopstationen, har under en längre tid riktat offentlig kritik mot sopstationen som ägs och drivs av Laxå Bruks miljöåtervinning AB och där NM Trading är stor kund.

– Det är oväsen och ibland är det damm från soporna som flyger upp minst hundra meter upp i luften och kommer ner på våra tomter, säger Brohmée.

Ägaren till Laxå Bruks miljöåtervinning, Hareton Akob säger att det kom som en chock när han fick veta Bella Nilsson och två andra personer gripits.

– De är skyldiga mig miljontals kronor så jag kan inte bara släppa allt. Jag skulle inte klara det ekonomiskt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.