Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Venedig i nödläge – nu stängs kända turistmålet

Borgmästaren Luigi Brugnaro berättar om beslutet
Markusplatsen i Venedig stängs på grund av översvämningen.Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
Tidvattnet uppmättes till 187 centimeter på tisdagen.Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
Venedigs borgmästare, Luigi Brugnaro.Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN

Italienska Venedig har drabbats av de värsta översvämningarna på 50 år. 

Nu tvingas man stänga Markusplatsen för att skydda människor från vattennivåerna, rapporterar CNN. 

Stadens borgmästare har redan utlyst nödläge – och beskriver läget som ”apokalyptiskt”.

– Venedig går på knäna, sa Luigi Brugnaro i ett tv-sänt tal på onsdagen.

Från italienska Venedig kommer flera bilder på de kraftiga översvämningarna. 

Staden, som är omringad av vatten, har träffats av hårda regn under veckan. På tisdagen uppmättes tidvattnet till 187 centimeter, vilket är den högsta nivån på 50 år. 

Redan då tvingades lokala myndigheter stänga sina lokaler intill huvudkanalen, Canal Grande. Hela kammaren täcktes av vatten medan det regionala rådet satt i möte, rapporterar CNN.

Rådets medlemmar satt vid tillfället i diskussion om budgeten 2020. Enligt demokraten Andrea Zanoni, vice ordförande för klimatrådet, hade partierna Lega Nord, Fratelli d'Italia och Forza Italia just avfärdat ett budgettillskott till klimatet.

”Ironiskt nog översvämmades kammaren två minuter efter att majoritetspartierna Lega, Fratelli d'Italia och Forza Italia avfärdat vårt förslag för att tackla klimatförändringarna”, skriver han på Facebook.

https://www.facebook.com/andreazanonix/posts/10159116946155299

Markusplatsen stängs ner

På onsdagen utlyste borgmästaren Luigi Brugnaro nödläge med anledning av översvämningarna. Han beskrev läget om ”apokalyptiskt” i ett tv-sänt tal:

– Venedig går på knäna.

Och nu på fredagen kommer nästa besked. Borgmästaren har tvingats stänga det populära turistmålet Markusplatsen, eftersom vattennivåerna blivit för höga.

– Jag tvingas att stänga torget och jag har just gett informationen till polisen. Vi stänger platsen för att inte utsätta folket för fara, säger Luigi Brugnaro till CNN.

Enligt the Guardian har två personer dött till följd av översvämningarna. 

Förstörelsen väntas kosta miljontals kronor, och Italiens regering har lovat 20 miljoner euro, drygt 213 miljoner kronor, i syftet.

I en intervju med Sky News på tisdagen, pekade Luigi Brugnaro på klimatförändringarna som orsak till situationen:

– Det här är ett resultat av klimatförändringarna. Ett tidvatten på 187 centimeter kommer orsaka ett sår som inte läker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.