Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vegokorv får heta korv – efter nytt EU-beslut

Man får säga vegokorv – men inte mandelmjölk.
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Vegoburgare får nu heta vegoburgare.Foto: CARIN PÅLSSON
Men mandelmjölk får inte kallas mjölk.Foto: Shutterstock
Foto: OLLE SPORRONG

Vegokorv får heta korv och vegoburgare får heta burgare. 

Det beslutade EU-parlamentet under tisdagen.

Däremot kan havremjölk tvingas ta bort mjölk från sitt namn. 

Under tisdagen röstade EU-parlamentet om vegoburgaren och vegokorvens framtid. De har nu fattat beslutet att vegetariska produkter som kallar sig för burgare och korv nu fortsatt får kalla sig för just det.

När det blev känt att EU skulle rösta om vegoburgaren och vegokorvens framtid så ledde det till stor debatt. 225 000 personer hade innan omröstningen skrivit under en protestlista mot det nya lagförslaget som ville ändra på namnen. 

Däremot kan havremjölk och mandelmjölk och andra växtbaserade mjölkdrycker tvingas att ta bort mjölk från sina namn då ett lagförslag fortfarande finns kvar. ”Smöriga yoghurtliknande vätskor” föreslås i stället för mjölk.

”Har förlöjligat jordbrukspolitiken”

– Jag är lättat att bli av med den diskussionen. Den har förlöjligat det viktiga med jordbrukspolitiken, säger europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) till Expressen TV.

Fredrick Federley får sedan frågan om hur han kommer att fira dagens beslut.

– Det kanske blir vegotacos i dag, säger han. 

Se också:

Naturskadespecialisten Pär Holmgren om vad man kan göra för att stoppa klimatförändringarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.