Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Växthusgaserna har nått ny rekordnivå

Den globala koldioxidkoncentrationen, som utgör huvuddelen av gasernas uppvärmningskraft, ökade under 2018 till rekordhöga 407,4 delar per miljon. Foto: Shutterstock / Shutterstock

Växthusgaserna som släpps ut i jordens atmosfär nådde rekordnivåer under 2018 – och deras effekt på den globala uppvärmningen är 43 procent starkare än 1990, rapporterar CNN. 

En ny rapport från American Meteorological Society som släpptes under måndagen visar att växthusgaserna är starkare än någonsin och har en enorm påverkan på den globala uppvärmningen. 

Studien visar också att 2018 var det fjärde varmaste året någonsin – de tidigare rekordåren var 2015, 2016 och 2017 – och 2016 det varmaste någonsin. 

Rapporten fastslår också att havsvattennivån höjdes och att glaciärer smälte i en oroväckande takt under förra året. 

Den globala koldioxidkoncentrationen, som utgör huvuddelen av gasernas uppvärmningskraft, ökade under 2018 till rekordhöga 407,4 delar per miljon, enligt rapporten. 

”Allvarliga effekter”

Studien leddes av National Oceanic and Atmospheric Administrations (NOAA) centrum för miljöinformation och baserades på underlag från över 475 forskare från 57 länder.

– Det började med att bevaka temperaturen och förutse andra relaterade symptom, som havsnivåökning och kraftig nederbörd. Sedan dök de relaterade symptomen upp, och vi började förutse allvarliga effekter, säger Deke Arndt på NOAA. 

Forskarna använde tiotusentals mätningar från flera oberoende dataset för att nå resultaten.

– Detta är en i raden av vetenskapsbaserade rapporter som belyser de akuta klimatförändringarna, säger Marshall Shepherd, professor i geografi på University of Georgia och tidigare chef på American Meteorological Society.