Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vattnet i Östersjön blir varmare

Så påverkar förändringarna i klimatet jorden
Temperaturen i Östersjön stiger.Foto: MICHAELA HASANOVIC

En ny studie visar att temperaturen i Östersjön stiger och det kan få organiskt material på havsbotten att släppa ut ännu mer växthusgaser, skriver SVT Nyheter.

– Östersjön är som ett grunt badkar och värms upp mycket snabbare, säger Alf Norkko, en av författarna till studien.

Mätningar är gjorda vid den finska forskningsstationen Tvärminne. Mätningarna visar att temperaturen har ökat med två grader i det kustnära havet sedan 90-talet.    

Det är något mer än medeltemperaturökningen i det som forskarna benämner det egentliga Östersjön, alltså området som sträcker sig från Åland till Öresund. Där har sedan 90-talet noterats en ökning på ca 1,5 grader i ytvattnet.

— Östersjön är grund. Snittdjupet är 60 meter jämfört med världshavens tre kilometer. Det är som ett grund badkar och värms upp mycket snabbare, säger Alf Norkko, en av författarna till studien, till SVT.

20 grader varmt – 30 meter ner i havet

Något som konstaterades vid från Tvärminne är att i samband med värmeböljan förra året var det över 20 grader varmt så långt som 30 meter ner i havet. Det har forskarna aldrig tidigare uppmätt.

— Det är en ögonblicksbild, men det säger något om vad som sker när vi får extrema värmeböljor, konstaterar Alf Norkko.

Även växthusgashalter mättes

Under sommaren förra året mättes även växthusgashalter i Östersjön.

Alf Norkko menar att man tidigare inte kunnat mäta gaser i vatten särskilt bra. Nya mätmetoder ger vid handen att metankällor släpper ut mer gaser när det blir varmare.

När dessa gaser tar sig upp till havsytan bidrar de att ytterligare värma upp atmosfären.