Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vattenfall: Omöjligt utan kärnkraft

Vattenfalls vd Magnus Hall sa i ett tal att om ”kärnkraften försvinner, kommer vi inte att lyckas” att bli helt fria från fossila energikällor.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Hall var en av talarna under den årliga konferens som anordnas av Världsorganisationen för Kärnkraft – World Nuclear Association (WNA).
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Innan Magnus Hall blev vd för statliga Vattenfall var han lobbyist för Industrikraft, som arbetade för att bygga ut kärnkraft i Sverige.

Sedan dess har Hall stängt två kärnreaktorer – och sagt att han inte har för avsikt att bygga ut.

Nu har han svängt.

– Kärnkraft som en del i systemet finns redan, och vi behöver det i framtiden, sa han vid en kärnkraftskonferens i London.

Magnus Hall var en av talarna under den årliga konferens som anordnas av Världsorganisationen för Kärnkraft – World Nuclear Association (WNA).

WNA arbetar för att främja kärnkraft och kärnkraftsindustrin världen över, och Hall höll ett föredrag där kärnkraftens roll i en fossilfri framtid stod i fokus.

– Det är ett väldigt bra affärsmässigt argument, att kärnkraft som en del i systemet redan finns, och att vi behöver det i framtiden, sa han i sitt tal i förra veckan, enligt World Nuclear News.

”Behöver kärnkraft”

Vi kommer inte att lyckas bekämpa klimatförändringar och bli fossilfria om kärnkraften försvinner, hävdar Vattenfalls vd nu. Men kostnaden för att bygga ut kärnkraften måste ner:

– Just nu har vi en situation där kostnaden av att bygga en ny reaktor blir två eller tre gånger så stor som den initiala kalkyleringen. Så kan det inte fortsätta, sa han och lade till:

– Från vår sida kommer vi att lägga kraft på att trycka på ett internationellt standardiserat regelverk.

Före detta lobbyist för Industrikraft

I sitt tal sa Magnus Hall också att han är övertygad om att det går att sänka kostnaderna för att bygga nya kärnkraftverk – och att det bör talas mer öppet om kärnkraft som ”en del av framtidens energisystem. 

Vattenfall räknar med att hela eller delar av kärnkraften kommer behövas bortom 2040 för att säkerställa fossilfri el till en ökad elektrifiering av transporter och industri men ser inte i dag att nya reaktorer kan räknas hem, uppger företaget i en kommentar för Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.