Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningslarm om lucialjusen: Betydande klimatpåverkan

KD-ledaren i stor intervju om klimatutmaningarna.
Maria Forsberg, rådgivare på Miljömärkning Sverige. Foto: Svanen
”Det är verkligen högsäsong för ljusbränning nu kring advent, lucia och jul”, säger Maria Forsberg på Miljömärkning Sverige.Foto: TT NYHETSBYRÅN
”Det är verkligen högsäsong för ljusbränning nu kring advent, lucia och jul”, säger Maria Forsberg på Miljömärkning Sverige.Foto: SHUTTERSTOCK
Anders Axelsson, hållbarhetschef på Ica Sverige.Foto: Ica

Inför lucia säljs det fyra gånger mer ljus jämfört med resten av året.

Och vad du väljer för sorts ljus kan spela stor roll för planeten.

– Man kanske tänker att ”det är ju bara några få ljus”, men det har en betydande påverkan för klimatet i och med att det totalt sett handlar om så många ljus, säger Maria Forsberg, rådgivare på Miljömärkning Sverige.

För ljustillverkaren Liljeholmens mer än fördubblas försäljningen i november. Färsk statistik från Ica visar att deras försäljning av ljus tar fart i början av november och fortsätter att öka ända fram till jul.

– Det är en ökning med 400 procent under den här perioden, jämfört med övriga tider på året. Det visar att många människor tycker ljus hör vintern och julen till, vilket vi har stor respekt för, och det är därför vi hela tiden söker efter nya typer av ljus som har mindre miljöpåverkan, förklarar Anders Axelsson, hållbarhetschef på Ica Sverige.

Butiksjätten Ica försöker guida kunderna att välja Svanenmärkta ljus. Och på hyllkanterna visar många handlare vad som är lite mer hållbart genom märkningen ”välj miljösmart”.

Klimatsmarta ljus

■ Svenskarna eldar varje år upp 46 000 ton ljus, så det gör stor skillnad om du väljer ljus som är gjorda av förnybar eller fossil råvara.

■ Svanenmärkta ljus ska bestå av mer än 90 procent förnybar råvara. De får heller inte innehålla palmolja eller dess restprodukt PFAD (en biprodukt som bland annat används vid tillverkning av tvättmedel).

■ Om alla i Sverige skulle köpa miljömärkta ljus i stället för paraffinljus skulle det minska svenskarnas klimatavtryck rejält.

Källa: Miljömärkning Sverige 

Experten: Så farliga är paraffinljusen

Miljömärkning Sverige AB, som ansvarar för Svanen och EU-blomman, är inne på samma linje. Nyligen släppte de en nyhet som visar att om alla i Sverige använder stearinljus i stället för paraffinljus skulle det spara in utsläpp motsvarande vad 67 000 bilar släpper ut om året. I Sverige bränner vi nämligen hela 46 000 ton ljus per år. 

Hur räknar ni då?

– Ljus tillverkas av paraffin eller stearin, där paraffin är en fossil råvara och stearin är en förnyelsebar råvara. I själva förbränningen är de klimatpåverkande utsläppen likartade från de båda materialen. Men koldioxiden från paraffinljuset har varit bunden i miljontals år, medan koldioxiden från stearinljuset nyligen tagits upp ur atmosfären. Förbränning av stearinljus kan därför anses vara koldioxidneutral. Klimatavtrycket mäts i koldioxidekvivalenter och vi har jämfört utsläppsbelastningen för råvarorna paraffin och stearin. Men det är inte en fullständig livscykelanalys, säger Maria Forsberg, som är rådgivare på Miljömärkning Sverige.

Hon fortsätter:
– Det är verkligen högsäsong för ljus nu kring advent, lucia och jul.

Så hur ska man tänka som kund om man vill njuta av ljus, men minska klimatavtrycket?

– Enkelt förklarat är paraffinljus gjorda av fossil råvara, medan stearinljus är gjorda av förnyelsebar råvara, som exempelvis slakteriavfall eller vegetabiliska vaxer. Förnybar råvara belastar inte klimatet med koldioxidutsläpp på samma sätt, säger Maria Forsberg.

De miljövänliga Svanenmärkta ljusen får heller inte innehålla palmolja, som kan bidra till skövling av skog, sämre mångfald i naturen och svåra villkor för arbetarna.

Men vissa Svanenmärkta ljus innehåller ju ändå lite paraffin...?

– Ja, det får högst vara 10 procent paraffin i Svanenmärkta ljus, och det har att göra med att det produktionstekniskt än så länge krävs paraffin vid tillverkning av vissa sorters ljus, inte minst om det ska gå att doppa dem i färg. Men det finns ljus som är gjorda på 100 procent förnybar råvara och det skriver tillverkarna ofta ut på förpackningarna, berättar Maria Forsberg.

Så tycker WWF om stearinljus kontra paraffinljus:

Barbara Evaeus, klimatkommunikatör på Världsnaturfonden WWF:

”Det är härligt med levande ljus så här års, men se till att använda Svanenmärkta och äkta stearinljus. Undvik de som är gjorda av paraffin, då paraffin kommer från en fossil källa medan stearin görs av animaliskt fett från slakteriavfall. Det är ett bra val eftersom man tar vara på något som annars skulle gå till spillo. Stearinljus kan också tillverkas av palmolja, så välj gärna ljus med certifierad palmolja, så kallad RSPO-certifierad”.

Snabba frågor om klimatet till vänsterledaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.