Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: Tecken på att Golfströmmen kollapsar

Nytt oroväckande larm från klimatforskarna
I en ny rapport varnar forskare för att golfströmmen kan vara på väg att kollapsa helt och hållet.
Foto: JOAKIM BERGLUND
Enligt forskarna skulle det kunna få katastrofala konsekvenser för hela världens befolkning om kollapsen blir ett faktum.
Foto: LAURA RAUCH / AP TT / NTB SCANPIX
Regnskogen i Amazonas och Antarktis isar skulle ta allvarlig skada om golfströmmen kollapsar.
Foto: TOM ARNBLOM / WWF
Utan golfströmmen skulle medeltemperaturen i Norden minska med omkring 5-10 grader.
Foto: DIRK NOTZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Forskare har tidigare larmat att golfströmmen är på väg att mattas och är svagare än den varit på över 1 600 år.
Foto: NASA / ZUMAPRESS.COM/ IBL

Golfströmmen kan vara på väg att kollapsa.
Det skulle få förödande för jordens befolkning visar en ny forskningsstudie, rapporterar The Guardian.

– Det skulle nästan bli obeboeligt i Sverige, säger Deliang Chen, professor i fysisk meteorologi vid Göteborgs universitet.

Forskare har tidigare larmat att golfströmmen är på väg att mattas av och att den är svagare än den varit på över 1 600 år. Men nu kommer ett nytt oroväckande larm från klimatforskarna.

I en ny rapport varnar klimatforskaren Niklas Boers för att golfströmmen kan vara på väg att stanna helt och att klimatet vid strömmen närmar sig brytpunkten.

Forskningen, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change, visar att kollapsen skulle kunna få katastrofala konsekvenser för hela världens befolkning, även om man inte fastslår när det skulle kunna ske.

Torrare somrar och kallare vintrar

Kollapsen, som orsakas och skyndas på av den globala uppvärmningen, skulle bland annat leda till ett stormigare väder och lägre temperaturer i Europa samt stigande vattennivåer i östra Nordamerika, rapporterar The Guardian

Utan golfströmmen skulle medeltemperaturen i Norden minska med omkring 5-10 grader, och Sverige skulle kunna få vintertemperaturer på omkring minus 50 grader, visar en annan forskningsstudie från Met Office Hadley Center. 

Dessa temperaturer går att jämföra med vintrarna i Alaska som delar breddgrader med Sverige, men som inte värms upp av golfströmmen.

Sverige skulle även kunna drabbas av torrare somrar och fler vinterstormar, menar Levke Caesar, expert på de nordatlantiska djuphavsströmmarna enligt SVT Nyheter.

Kan bli som i Hollywood-filmen

Men forskarna varnar även för att kollapsen av golfströmmen skulle kunna få allvarliga konsekvenser för mattillgången för miljarder av människor i Indien, Sydamerika och Västafrika, detta på grund av rubbade regnmängder. Även regnskogen i Amazonas och Antarktis isar skulle ta allvarlig skada. 

Deliang Chen är professor i fysisk meteorologi vid Göteborgs universitet. Han menar att det nästintill skulle bli obeboeligt i Sverige om golfströmmen stannade helt och hållet. 

– Om Golfströmmen stannar, då skulle årsmedeltemperaturen sjunka med runt åtta grader. Det skulle nästan bli obeboeligt i Sverige, säger han.

– Golfströmmen är avgörande för att vi ska kunna bo och utvecklas på högre breddgrader som i Sverige. Det finns en hollywoodfilm som heter The Day after Tomorrow. Det är visserligen en dramatisk skildring av vad som skulle hända om golfströmmen stannade. Men det finns vetenskaplig information i filmen, den är inte helt fel på det, säger Deliang Chen.

”Det är skrämmande”

I början av 2010-talet uppskattade forskare att golfströmmen endast skulle mattas av till mellan 11-34 procent. Men på grund av den globala uppvärmningen har de dystra larmrapporterna från forskarna avlöst varandra.

– Tecken på destabilisering som redan är synliga är inte något som jag hade väntat mig, och jag tycker det är skrämmande, säger forskaren Niklas Boers som ligger bakom studien.

– Det är något vi bara inte kan tillåta att ske, säger han. 

För att förhindra kollapsen menar Niklas Boers att världen måste hålla koldioxidutsläppen på så låga nivåer som möjligt. 

Så påverkas vi av global uppvärmning

Två tredjedelar av höjningen har skett de senaste 50 åren.

”Vi befinner oss i en total förnekelse, krisinsikten är absolut noll”

Greta Thunberg kritisk mot makthavarnas åtgärder mot klimatkrisen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.