Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Sjuka barn födda efter bränderna

Se när glöden från skogsbranden slår mot bilrutan
Förra vintern täcktes Sydney av kraftig rök från de väldiga skogsbränder som härjade i landet.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Arkivbild tagen i New South Wales förra året.Foto: DEAN LEWINS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I slutet av förra året härjade flera stora skogsbränder i Australien.

Nu varnar läkare för att den väldiga röken som spreds kan ha orsakat skador på barn födda kort tid efter bränderna, enligt al-Jazeera

– Barn födda under perioden med mest rök hamnade på intensivvården med andningsproblem som vi inte kan förklara, säger Dr Steve Robson, läkare i obstetrik. till tv-kanalen.

Vid sidan av andningsproblemen har Steve Robson även träffat flera kvinnor vars barn fötts underviktiga.

– Deras barn är oförklarligt små och det har funnits avvikelser i moderkakan. Detta är inget som jag stöter på i normala fall, säger han till tv-kanalen.

En annan läkare som vittnar om samma upptäckt är Dr Rebecca McGowan.

– Det var en kvinna vars barn var mycket litet, men det skrämmande var hennes moderkaka. Hon bar en mask och hade aldrig rökt, men hennes moderkaka såg ut som att hon rökte ett paket om dagen, säger hon till al-Jazeera.

”Fruktansvärd skogsbrandssäsong”

Om det är brandröken som orsakat avvikelserna är svårt att säga, enligt Steve Robson. Men han är själv övertygad om att så är fallet, speciellt i New South Wales där kraftiga bränder rasade i vintras.

– Förra året var det en fruktansvärd skogsbrandssäsong. Regionen hade vid tillfället den sämsta luftkvalitet i världen, säger han till al-Jazeera.

En som upplevde bränderna på plats var Caitlin Buttress som var gravid under perioden. När dottern Emily sedan föddes var hon två veckor för tidig och kraftigt underviktig.

– Jag hade haft två missfall föregående år, så jag var redan orolig över att förlora henne. Det är redan svårt att andas när man är gravid så skogsbrändernas rök gjorde mig ännu mer utmattad. Jag mådde fysiskt illa, säger hon till tv-kanalen.

LÄS MER: WWF:s varning: Skogsbränderna ökar i antal och styrka

LÄS MER: Larmet: Rekordmånga bränder i regnskogen

Lövin (MP): ”Oroad över att vi inte kommer att lösa klimatkrisen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.