Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen från Antarktis – glaciärerna glider isär

Satelitbilder från Nasa visar en stor synlig spricka i Thwaites-glaciären.
Foto: NASA/OIB/JEREMY HARBECK / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enligt forskarna skulle en förlust av Thwaites-glaciären vara katastrofal och påverka hela västra Antarktis glaciär.
Foto: SHUTTERSTOCK

Pine Island och Thwaites-glaciärerna i västra Antarktis är på väg att glida isär från varandra. Forskare oroar sig nu för att förlusten av glaciärerna leder till att de redan höga havsnivåerna ska stiga ytterligare. 

– Dessa bilder visar för mig att de är i mycket dåligt skick, säger Stef Lhermitte, som tillsammans med kolleger från NASA analyserat satellitbilder, till The Washington Post. 

De två gigantiska glaciärerna, belägna längs Amundsenhavet i västra Antarktis, har redan bidragit med 5 procent av den globala höjningen av havsnivåerna, rapporterar The Washington Post.

Rapporten som publicerades i den vetenskapliga tidsskriften PNAS består av analyser från satellitbilder som visar upp stora synliga sprickor i glaciärerna som förvärrats år efter år. Enligt forskarna skulle en förlust av Thwaites-glaciären vara katastrofal och påverka hela västra Antarktis glaciär.

Det är inte första gången som satellitbilder på sprickorna visas upp, men analyserna från rapporten som publicerades i måndags, visar tecken på att de kan blir ännu värre. Sprickorna skulle potentiellt kunna leda till så kallad kalvning, vilket är när en glaciär som mynnar ut i ett hav släpper ett stort isblock i vattnet. 

”Det är svårt att läka denna skada”

Enligt forskningsrapporten har det varma havsvattnet haft en påverkan på isblocken, som blivit sköra. När glaciärerna sedan utsätts för påfrestningar så riskerar de redan tunna isblocken att brytas av och åka ut i vattnet. 

– Det här är det första tecknet vi ser på att Pine Island håller på att försvinna. Det är svårt att läka denna skada, säger Stef Lhermitte, satellitexpert vid Delfts tekniska universitet i Nederländerna, till The Washington Post.

https://twitter.com/StefLhermitte/status/1305607274694610946
Glaciären på Kebnekaise smälter till följs av varmare klimat, påverkar renskötsel och naturen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.