Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Den globala hungern ökar

Så påverkas klimatet av det du äter.
Klimatförändringarna leder till ökad hunger, skriver FN i en ny rapport.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapporten presenterades av FN under gårdagen.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Över 820 miljoner människor i världen går hungriga.

Enligt en ny FN-rapport ligger klimatförändringar, fattigdom och väpnade konflikter bakom den negativa trenden.

”Att få slut på hunger och alla former av undernäring fram tills 2030 blir en enorm utmaning”, skriver rapportens författare.

För tredje året i rad ökar antalet hungrande människor i världen. Under de tio åren innan dess gick antalet ner – men nu ligger siffran på över 820 miljoner människor.

Beräkningen i rapporten har tagits fram av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, i samarbete med Internationella fonden för jordbruksutveckling, Unicef, Världslivsmedelsprogrammet, och Världshälsoorganisationen, WHO.

De kallar nu hållbarhetsmålet om att få slut på hunger fram tills 2030 för en ”enorm utmaning”.

Klimatförändringarna innebär nya utmaningar

Enligt författarna är det främst i Afrika, Mellanöstern, Latinamerika och Karibien som hungern ökar. 

Orsakerna som uppges lika bakom den negativa trenden är fattigdom, väpnade konflikter – och klimatförändringarna. Klimatets nedbrytning påverkar nämligen jordbruket negativt och leder till ett minskat antal bönder.

Allt det här har lett till ett stort skifte i hur mat produceras, distribueras och konsumeras runtom i världen – och till nya mat–, närings– och hälsoutmaningar”, skriver FN i rapporten.

Drabbar kvinnor och barn

De som löper störst riska att drabbas av hunger är kvinnor och barn.

Miljontals barn får inte den näring som de behöver, vilket leder till hämmad tillväxt. Allt för många barn visar även tecken på undernäring redan som spädbarn.

Vårt arbete för att tackla de här problematiska trenderna måste intensifieras”, skriver FN.

Samtidigt visar rapporten att antalet överviktiga barn ökar, något som också kopplas till näringsfattig mat. Runtom i världen finns omkring 338 miljoner överviktiga barn och ungdomar. Bland vuxna landar antalet på 672 miljoner människor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.