Varningen: Delfiner och valar är på väg att dö ut

380 valar har redan dött – intensiv räddningskamp.
Knölvalen har varit hotad, men utanför Norge har stammen blivit kraftigare den senaste tiden.
Foto: SHUTTERSTOCK
En kinesisk vit delfin fångad på bild år 2000. Arten tros nu vara utrotad.
Foto: VINCENT YU / AP

Valar, delfiner och tumlare hotas av att dö ut, enligt 350 forskare som i ett upprop kräver bättre internationellt skydd av djuren.

– Vi har en lång väg kvar innan vi kan vara säkra på att fisken vi äter inte orsakar bifångst av skyddare arter som valar och delfiner, säger Sarah Dolman, vid en brittisk välgörenhetsorganisation, till BBC.

Mer än hälften av de 90 nu existerande arterna riskerar att dö ut på grund av förorenade och överutnyttjade hav bara inom vår livstid, enligt forskarnas upprop. Även stora valarter kan helt försvinna.

Nu uppmanar forskarna alla länder där valar, delfiner och tumlare lever att kartlägga hoten och göra mer för att skydda djuren.

– Det är avgörande att regeringarna utvecklar, finansierar och genomför ytterligare åtgärder för att bättre skydda de här ikoniska arterna, säger Susan Lieberman, vid Wildlife Conservation Society, till BBC.

Valar och delfiner hotas av fiskenät

Ett stort hot mot de havslevande däggdjuren är att de fångas i fiskenät, så kallad bifångst.

– Vi har en lång väg kvar innan vi kan vara säkra på att fisken vi äter inte orsakar bifångst av skyddare arter som valar och delfiner, säger Sarah Dolman, från organisationen Whale and Dolphin Conservation.

Den norska valforskaren Audun Rikardsen, professor i biologi vid universitet i Tromsö, säger till NRK att han delar forskarnas oro i upproret och nämner även båtkollisioner, ljudförorening och minst förorening som hot mot djuren internationellt.

Positiva signaler från Norge

Däremot ser han flera positiva signaler från haven närmare till.

– När handlar om Nordatlanten, där vi befinner oss, så är situationen faktiskt lite annorlunda. Här har vi sett att många av de här arterna har ökat efter fångststoppen och är faktiskt ganska kraftiga i bestånden. Det gäller speciellt knölval, fenval och än så länge späckhuggare, säger Rikardsen.

Klipp från i somras när delfinen visade upp sina konster för familjen – i över en timme i Strömstad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.