Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: 1,5 grader leder till hälsokatastrof

Kan bli 1,5 grader varmare redan 2030.
Förutom extremväder kommer hälsoproblemen relaterade till klimatkrisen att öka, konstaterar vetenskapliga tidsskrifter i ett gemensamt uttalande.
Foto: TT NYHETSBYRÅN FIRE AND RESCUE NSW
Vid 1,5 grader blir effekterna av klimatkrisen oåterkalleliga, menar forskarna.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Under de senaste 20 åren kan forskarna se ökade hälsoproblem kopplat till klimatet, såsom försämrad njurfunktion, överhettning och uttorkning, komplikationer vid graviditet och hjärt- och lungsjukdom.
Foto: GINNETTE RIQUELME / AP TT NYHETSBYRÅN

Vid en global uppvärmning på 1,5 grader blir effekterna på folkhälsan förödande – och oåterkalleliga. 

Forskare världen över ser hur dödsfall och sjukdomar kopplat till klimatet ökat över tid, rapporterar CNN

I ett gemensamt uttalande slår redaktörer för drygt 230 vetenskapliga tidsskrifter fast att en global uppvärmning på 1,5 grader kommer att ge katastrofala hälsoeffekter. Det rapporterar CNN.

”Det största hotet mot global folkhälsa är det fortsatta misslyckandet från världsledare att hålla temperaturen under 1,5 grader” skriver författarna.

Redan nu kan man se en koppling mellan klimatkrisen och global folkhälsa, med ökningar av bland annat dödsfall till följd av överhettning, hudcancer, nedsatt njurfunktion, infektioner, komplikationer vid graviditet och hjärt- och lungsjukdomar, under de senaste 20 åren. 

I uttalandet konstateras att uppvärmningen ligger på 1,2 grader i skrivande stund. Om den uppgår till 1,5 menar man att effekterna blir oåterkalleliga, med katastrofala följder.

Kräver striktare åtgärder

Författarna skriver att den globala uppvärmningen kommer att överstiga 2 grader om världens regeringar inte vidtar striktare åtgärder. Något som skulle leda till katastrof- och extremväder och påverka både människor, djur- och växtliv.

Att de drygt 230 tidsskrifterna går samman är en uppmaning till världsledare inför kommande klimatmöten, däribland FN:s klimattoppmöte COP26 i Glasgow i november och en konferens om biologisk mångfald i Kunming, Kina, som äger rum i oktober.

”Vi kan inte vänta på att pandemin ska vara över för att börja reducera utsläppen snabbare”, konstaterar författarna som representerar vetenskapliga tidsskrifter som British Medical Journal , Lancet, New England Journal of Medicine och East African Medical Journal. 

På kommande klimatmöten är det framför allt 1,5-gradersmålet, ett slutdatum för användandet av kolkraft, och skydd av den biologiska mångfalden, som står högst på agendan.

Pandemin var ett tillfälligt trendbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.