Värmeböljor drabbar vanligtvis Indien mellan mars och juli varje år, innan monsunregnet drar i gång. Men på senare år har värmeböljorna blivit längre, mer intensiva – och mer frekventa, rapporterar CNN.
Indien är också ett av de länder som väntas drabbas värst av klimatförändringarna, enligt FN:s klimatpanel IPCC.
Indien står inför värre värmeböljor
CNN har pratat med experter på Massachusetts Institute of Technology (MIT), ett universitet som satsar mycket på klimatforskning. Där säger man att delar av Indien kommer att bli så heta att de kommer att ”testa gränserna för mänsklig överlevnad” – med eller utan global uppvärmning.
– Värmeböljornas framtid ser värre ut även vid en betydande minskning av klimatförändringarna, och mycket värre utan minskning, säger klimatprofessorn Elfatih Eltahir till CNN.
Enligt den indiska regeringen är det en värmebölja när temperaturen når minst 4,5 grader över den normala, minst två dagar i rad. I huvudstaden New Delhi betyder det 45 grader.
Förra året hade Indien 484 officiella värmeböljor. Det kan jämföras med 21 år 2010, skriver CNN.
Över 5 000 personer dog.
https://twitter.com/cnni/status/1146590729499750400Över 50 grader i Indien
Denna sommar har minst 100 personer dött och på håll har temperaturer på 48 och 50,6 grader uppmätts.
– Framtida värmeböljor kommer troligtvis uppsluka hela Indien, säger AK Sahai och Sushmita Joseph, vid Indiens institut för tropisk meteorologi, i ett mejl till CNN.
Forskare på MIT har tittat på möjligheten att överleva framtida värmeböljor i södra Asien. De har kollat på två scenarier utarbetade av IPCC:
Att den globala medeltemperaturen stiger med 4,5 grader till 2100 – eller med 2,25 grader.
Stiger temperaturen med 2,25 grader kommer ingen del av södra Asien överstiga gränsen för att invånarna ska kunna överleva, enligt forskarna.
Varnar för dödliga värmeböljor
Om temperaturen däremot stiger med 4,5 grader detta århundrade kommer vissa orter i Bangladesh och i Chota Nagpur-platån i norra Indien överstiga överlevnadsgränsen. Dessutom kommer stora delar av hela södra Asien komma nära gränsen, skriver CNN.
Gränsen för att överleva baseras på en så kallad ”wet bulb”-temperatur. Där tar man inte bara tar hänsyn till temperaturen utomhus – bland annat luftfuktighet vägs också in. Når ”wet bulb”-temperaturen 35 grader blir det omöjligt för mänskliga kroppar att kyla sig själva.
Eun Soon, assisterande professor på Hongkongs universitet för vetenskap och teknologi, är en av dem som deltog i MIT:s studie. Hon säger till CNN:
– Om vi fortsätter producera växthusgaser i den här takten kommer en av de mest befolkade regionerna i världen inte kunna undvika hög risk för dödliga värmeböljor och vara nära gränsen för människors värmetolerans.