Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Värmerekord i Paris – varmaste dagen någonsin

Varmaste någonsin i den franska staden
Människor badar i fontänerna vid Eiffeltornet. Bild från 24 juli.
Foto: ALFONSO JIMENEZ/SHUTTERSTOCK /

Ett intensivt högtrycksområde har lagt sig över Europa och det har kommit rapporter om nya värmerekord på flera orter. 

Paris har just nu sin varmaste dag någonsin med kokheta 41 grader – och stadens krisplan har aktiverats för att klara värmeböljan. 

LÄS MER: Här hittar du fler nyheter från Expressen Klimat

Den starka värmeböljan påverkar stora delar av Europa, och värst drabbat är kontinentens västra delar där flera värmerekord har krossats. 

I Paris har temperaturen idag krupit upp till 41 grader, en hetta som aldrig tidigare upplevts i staden. 

På grund av den hissnande värmen har det utfärdats hälsovarningar för Paris och dess närliggande orter och stadens krisplan för värmeböljan har aktiverats. 

Bland annat har staden öppnat cirka 50 ”kylrum” som har öppet varje dag mellan klockan 14.00 och 18.00, rapporterar The Local. Äldre och personer som av andra orsaker inte kan ta sig till kylrummen för egen maskin erbjuds dessutom skjuts till närmsta kylrum. 

Extrem hetta i Europa - 41 grader i Paris

Stora insatser för att klara hettan

Man har också upprättat ”kylområden” på allmänna platser som Gare de Lyon, Beaugrenelle och Opéra med fontäner med kallt vatten och sittplatser under skugga, flera av stadens parker kommer dessutom hålla öppet dygnet runt.

Det finns även flera fontäner med dricksvatten runt om i staden, på appen ”Extrema Paris” går det att se var närmsta fontän ligger. 

Staden har också delat ut exra fläktar och markiser till skolor och vårdinrättningar för att barn, äldre och sjuka ska skyddas extra från värmen. 

5 000 vattenflaskor har även donerats till välgörenhetsorganisationer för att Paris hemlösa ska ha tillgång till vatten och härberget vid Porte de la Chapelle håller öppet dygnet runt för att hjälpa utsatta. 

Flera värmerekord har slagits

Men det är knappast bara Paris som har det varmt idag. Fransk media rapporterar att natten mot torsdagen förmodligen var den varmaste någonsin i landet, och myndigheter har rekommenderat folk att undvika resor och att man om möjligt bör jobba hemifrån. Enligt BBC har fem dödsfall hittills kopplats till den franska värmeböljan. 

För några dagar sedan hade även den sydvästfranska staden Bordeux sin varmaste dag sedan mätningarna började med 41,2 grader.    

Men flera europeiska länder svettas under det starka högtrycket. 

Storbritannien väntas få 39 grader varmt under dagen enligt BBC och belgiska, tyska och holländska rekord kan komma att slås för andra gången på två dagar. 

35 grader på flera håll

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.