Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värmerekordet i februari: 16,8 grader

Meteorolog Maria Augutis ger det senaste vädret.
Kalmar Domkyrka. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Jorma Valkonen / IBL / TT NYHETSBYRÅN

Vid Kalmars flygplats var det 16,8 grader på torsdagen – den högsta temperaturen som uppmätts i Sverige.

Bakgrunden är ett fenomen som kallas ”Föhneffekten”.

– Det är riktigt varm luft som har nått oss, konstaterar Jon Järpeland, meteorolog vid SMHI till TT.

Efter flera veckor av kall kyla har nu varma vindar dragit in över Sverige. På flera håll är det ovanligt höga temperaturer, och utanför Kalmar uppmättes ett värmerekord för Sverige.

Det är ett lågtryck över Atlanten som har pressat varm luft från södra breddgrader upp över Skandinavien.

När varm luft rör sig nordost, från Västkusten över det sydsvenska höglandet blir luften torrare och ännu varmare - vilket gör att det blir ännu varmare på östkusten.

Detta kallas ”Föhneffekten” – ett väderfenomen som gett upphov till ett synonym för en hårtork.

Professorn: ”Förväntar oss värmerekord”

Rekordet i Kalmar slår den tidigare toppnoteringen från 2019 med en tiondels grad. Sett över ett helt år var 2020 det varmaste någonsin i Sverige, ett rekord som enligt SMHI är i linje med den långsiktiga utvecklingen mot ett varmare klimat.

– Det året var mycket varmare än vad vi sett tidigare. Men det var en längre tidsperiod. Det är svårare att säga något i detalj när man kommer ner på sådana här enstaka händelser, som en dag eller ett par dagar med höga noteringar, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

Han konstaterar därför att det nya värmerekordet för februari vetenskapligt inte kan kopplas till klimatförändringar utan att först göra en omfattande studie.

– Värmerekordet i Kalmar är inte studerat i sådan detalj men samtidigt är det så att vi förväntar oss mer och mer varma rekord. De blir vanligare, däremot blir det mer ovanligt med kalla rekord, säger Erik Kjellström. ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.