Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Värmerekord i Antarktis – över 20 grader varmt

Inslag från 2018: CNN följer med Greenpeace till Antarktis.
Isarna i Antarktis.
Foto: ANDREW HALSALL / AP AURORA EXPEDITIONS

Det har slagits värmerekord i Antarktis – med över 20 grader Celsius.

Forskare beskriver värmerekordet som ”otroligt och onormalt”, rapporterar The Guardian.

En temperatur på över 20 grader Celsius har uppmätts i Antarktisk, vilket är den högsta temperaturen någonsin.

Det var brasilianska forskare som var på ön Seymour den 9 februari som noterade plus 20,75 grader Celsius, rapporterar The Guardian.

Den höga temperaturen är nästan en hel grad varmare än det tidigare rekordet, 19,8 grader, från ön Signy som uppmättes i januari 1982.

På kontinenten Antarktis slogs det gamla värmerekordet den 6 februari. Då uppgick temperaturen till 18,3 grader och slog då det tidigare rekordet på 17,5 grader från 2015.

Värmerekorden har ännu inte bekräftats av Världsmeteorologiska organisationen, WMO, men de ligger i linje med trenden där Antarktiska halvön och närliggande öar har blivit nästan tre grader varmare sedan förindustriell tid – en av de platser på jorden där temperaturerna stiger snabbast, skriver The Guardian.

Forskare: Aldrig sett något liknande

Forskare beskriver värmerekordet som ”otroligt och onormalt”

– Vi ser den uppvärmande trenden på många av de platser som vi övervakar, men vi har aldrig sett något liknande, säger Carlos Schaefer, som arbetar med ett brasilianskt regeringsprojekt som övervakar effekter av klimatförändringar, till The Guardian.

Enligt forskarna från Brasiliens regeringsprojekt påverkas temperaturerna av de förändringarna i havsströmmar och El Niño-fenoment:

– Vi har klimatförändringar i atmosfären som är nära sammankopplade med förändringar i permafrosten och i havet. Allt är sammankopplat.

Antarktis lagrar cirka 70 procent av världens färskvatten i form av snö och is. Om allt skulle smälta, skulle havsnivån stiga med 50 till 60 meter, men det kommer att ta många generationer.

FN-forskare menar att havsnivån kommer stiga 30-110 centimeter i slutet av detta århundrade om utsläppen fortsätter.

TV: Vad är klimat egentligen?

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.