Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värmen fortsätter i januari – efter varmaste året någonsin

Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.
Foto: Privat
2019 var det varmaste året någonsin i Europa.
Foto: Colourbox
Det blir regn och blötsnö på flera håll i landet i helgen.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.
Foto: Privat

Januari har varit ovanligt varm och rekordvärme uppmättes under onsdagen i Örebro. Samtidigt visar nya siffror att 2019 var det varmaste året någonsin i Europa, och det näst varmaste som någonsin uppmätts. 

– Det pekar på att det blir allt varmare och att uppvärmningen fortgår, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

Den klassiskt kalla vintern har saknats på flera platser i Sverige under december och januari. Temperaturerna hittills i år har varit mellan 3 och 10 grader varmare än normalt för årstiden. Under onsdagen nådde även Örebro 10,3 grader, rekord sedan 1858.

– Det är ganska stora siffror. Nu har det bara varit en vecka av januari, så det kan naturligtvis bli lite mindre siffror sen, säger Lasse Rudqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

Orsak – högtryck i södra Europa

De ovanligt varma vintermånaderna beror inte på en enstaka värmebölja. Det handlar om att det varit varmt i södra Europa och kallare vid norska havet. Det har gjort att mildare och fuktigare luft har tryckts upp mot Sverige. 

– Det har tagit sig in ganska mycket mild och fuktig luft från väster om Europa, det är inte alltid som man får en sån luftström. Det kan vara en anledning till att det är mycket mildare det här året än tidigare år, säger Lasse Rudqvist.

Det milda vädret ser ut att hålla i sig fram till slutet av januari. 

– Det skulle kunna komma in kallare luft någon gång under vecka fyra, som det ser ut nu. Det återstår att se om det inträffar. Sen får vi se om det orkar hålla i sig så man får en lite längre period av kyla, för det har vi inte riktigt haft än den här vintern, säger han. 

”Inte direkt kopplat till globala uppvärmningen”

Nya siffror från klimattjänsten Copernicus visar att 2019 var det varmaste året i Europa någonsin, och det nästa varmaste globalt sett. I sammanställningen är det åren 1981-2010 som mätts. 

Men det varma vintervädret som vi upplever just nu kan inte direkt kopplas till den globala uppvärmningen, menar Erik Kjellström vid SMHI. 

Väderförändringarna i Sverige är alldeles för lokala för att kunna göra någon koppling till de globala siffrorna. Han påpekar även att Sverige haft milda vintrar tidigare. 

– Bara för att det är varmt just nu, och har varit det under inledningen av vintersäsongen, så går det inte att säga att det direkt är kopplat till den globala uppvärmningen, säger Erik Kjällström.

2019: Näst varmaste året hittills 

Att 2019 uppmättes till det näst varmaste året hittills – och det absolut varmaste i Europa – var enligt Erik Kjellström inte oväntat. 

– Vi befinner oss i en situation där det blir allt varmare med tiden. Vi vet att den globala medeltemperaturen ökar, så det är inte förvånande att vi ser ett väldigt varmt år 2019, säger Erik Kjellström vid SMHI. 

Ändå är den höga medeltemperaturen anmärkningsvärd, enligt Kjellström, eftersom den ligger i samma nivå som 2016. 

Då påverkade väderfenomenet El Niño stora delar av Stilla havet, något som generellt sett höjer temperaturen i området men också påverkar medeltemperaturen globalt.

– De åren då El Niño inträffar är i regel lite varmare än andra år. Nu var 2019 nästan lika varm som 2016, fast under 2019 hade vi inte den typen av väderfenomen, det var lite anmärkningsvärt, säger Erik Kjellström.

Vad betyder det?

– Det pekar på att det blir allt varmare och att uppvärmningen fortgår. Så trots att det inte var den här typen av El Niño-fenomen 2019 så var det ett väldigt varmt år globalt sett och det är ett tecken på att uppvärmning fortsätter. 

Framtiden: ”Kortare vintrar och längre somrar” 

Hur den globala medeltemperaturen kommer bli 2020 är svårt att uttala sig om, men enligt Erik Kjellström finns det ingenting som pekar på att den kommer förändras nämnvärt. 

– Det finns ingenting som pekar på att den globala uppvärmningen minskar så vi kan vänta oss mer av mycket varma och ännu varmare år framöver, säger Erik Kjellström.

– Vad det exakt får för konsekvenser, hur det slår från ett år till ett annat i ett litet område som Nordeuropa, eller Sverige, det är det svårare att uttala sig om. Men på sikt så pratar vi om ett allt varmare klimat med kortare vintrar och längre somrar.


Läs mer om SMHI:s sammanställning från klimattjänsten Copernicus. 

Så blir vädret i helgen

Götaland

Mulet och tidvis regn, på vissa ställen även blötsnö.  Inatt tillfälligt uppehåll, mulet och dis eller lokal dimma. Mellan 0-7 grader. Sydostlig vind, inatt sydväst, i morgon eftermiddag omkring nord.

Svealand

Mulnande och bitvis regn eller blötsnö söderifrån. Dis och dimma kan bildas i östra Svealand. Lätt snöfall kan förekomma. Temperaturer på mellan -1 till +3 grader i de södra delarna, på vissa ställen i de norra delarna kan temperaturen sjunka till -15 grader. 


Norrland

I de södra delarna blir det klart till halvklart väder och avtagande västvind. Mellan 2-8 minusgrader, lokalt 10-15 minus på vissa platser. På kalfjället i norra fjällen storm, 25-30 m/s, i södra fjällen hård till mycket hård vind 15-20 m/s. Täta och kraftiga snöbyar. Lokalt på vissa ställen kan snöby förekomma. I Lappland kan hårda vindbyar förekomma. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.