Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Värmeböljor sköljer över Europa

Johan Groth om värmeböljan som ligger över Europa.
Courmayeur i Italien.Foto: CLAUDIO FURLAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Brand bekämpas i Spanien.Foto: BRAIS LORENZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Extrema värmeböljor sköljer över flera av Europas länder.

I Frankrike utfärdas en ”röd vädervarning” samtidigt som Spanien kan vänta sig temperaturer över 40 grader.

Flera personer har fått evakueras från en skidort vid Mont Blanc-massiven i Alperna då det finns risk för glaciärras.

Under sommaren har länder runtom i Europa noterat höga temperaturer. 

Julimånad var enligt EU:s klimatorgan Copernicus den tredje varmaste julimånaden.

Värmerekord har bland annat slagits i norra Sibirien med 38 grader och flera värmeböljor har slagit mot Europas länder.

I Spanien, Frankrike och Italien har temperaturer över 40 grader uppmätts. Myndigheter i länderna har gått ut och varnat för den höga temperaturen som kan innebära en fara för liv och samhälle.

Även i Storbritannien har det varit varmt med närmare 40 grader i London och dagliga värmerekord har slagits, rapporterar Fox News.

https://twitter.com/CopernicusEU/status/1291274275941482496?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1291274275941482496%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.euronews.com%2Fliving%2F2020%2F08%2F07%2Flast-month-was-the-world-s-third-hottest-july-on-record

Fara för liv och hälsa

Nu drar ytterligare värme in över stora delar av Europa. I helgen väntas Spanien få lokala temperaturer till upp mot 40 grader. I Toen Galicia har en större skogsbrand startat som bekämpas av brandmän.

Frankrikes meteorologiska myndighet har ändrat sin vädervarning från orange till röd för landets norra delar, bland annat för huvudstaden Paris. Varningen innebär en potentiell fara för liv och hälsa. I södra Frankrike låg temperaturen under fredagen på över 38 grader, och i vissa områden över 40 grader, skriver The Local.

På grund av värmen har flera städer öppnat så kallade ”kylrum” och fläktar erbjuds till personer som är extra känsliga för värmen.

I franska Marseille har över 2 500 tvingats fly sina hem efter kraftiga skogsbränder. Hundratals brandmän försöker få kontroll över lågorna och flera har rapporterats skadade, skriver Daily Mail.

Från Toen Galicia i norra Spanien.Foto: BRAIS LORENZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I Paris nådde temperaturen 36 grader under fredag.Foto: MOHAMMED BADRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En uttorkad flod i franska Le Broc.Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Varmaste augustidagen på 17 år

Samtidigt rapporterar Storbritannien om den varmaste augustidagen i landet på 17 år under fredagen, skriver BBC.

Flera människor har fått evakueras från skidorten Courmayeur i norra Italien. Det på grund av att ett isblock riskerar att rasa från Mont Blanc-massivet i Alperna. 500 000 kubikmeter is riskerar att svepa ner från berget.

– Rörelsehastigheten är mycket högre. Vi ser från kameraövervakning, att det rör sig mer än en meter per dag, säger Fabrizio Troilo från forskningsstiftelsen Secure Mountain Foundation till CNN. Trolilo säger vidare att det är risk för en ”omedelbar kollaps”.

Många glaciärer smälter på grund av den globala uppvärmningen och forskare vid det ideella forskningsinstitutet CREA Mont Blanc varnar för de stigande temperaturerna. Sedan 1850 har glaciärer i Alperna förlorat mellan 30 och 40 procent av sin yta och halva sin volym på , skriver The Independent.

Johan Groth om hur länge värmen håller i sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.