I juni i år låg temperaturen endast en grad under den varmaste junimånaden som någonsin uppmätts i Europa. Bara samma månad 2019 var varmare.
Bland annat uppmättes 38 grader i norra Sibirien i slutet av månaden, vilket slog det tidigare rekordet på 37,8 grader.
Även över Kanada och Europa drog värmeböljor in.
När vi nu passerat julimånad visar det sig att även den månaden varit ovanligt varm.
Enligt EU:s klimatorgan Copernicus, C3S, som mäter klimatförändringar, är julimånad globalt sett den tredje varmaste julimånaden någonsin. Endast 2016 och 2019 har varit varmare.
Temperaturer över genomsnittet
Istäcket i Arktis var i likhet med det tidigare lägsta utsträckningen, och nära 27 procent lägre än genomsnittet 1981-2020.
Det var i princip isfritt längs den norra sibiriska kusten och temperaturerna var långt över genomsnittet i bland annat centrala arktiska oceanen.
I slutet av juli tog en värmebölja greppet om Europa. Bland annat uppmättes värmerekord i franska Saint-Jean-de-Luz, 41,9 grader. Även i Belgien och Storbritannien har det varit varmt. Generellt sätt så låg temperaturerna över genomsnittet i Europas södra delar. Där noterades det nära rekord i sydvästra Europa i slutet av juli.
Men i norra Europa var temperaturerna under genomsnittet. För Sveriges del har månaden varit den kallaste på flera håll. Överlag i landet har temperaturen legat någonstans mellan 1-4 grader kallare än normalt.