Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Värmebölja sveper in över USA – sex döda

Flera evenemang har ställts in och sex personer har avlidit.
Coney Island Beach i New York under lördagen.
Foto: WILLIAM VOLCOV/SHUTTERSTOCK / WILLIAM VOLCOV/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Löpare vid Lake Hefner i Oklahoma City i fredags.
Foto: SUE OGROCKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Coney Island Beach i New York under lördagen.
Foto: WILLIAM VOLCOV/SHUTTERSTOCK / WILLIAM VOLCOV/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Washington tidigare i veckan.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Upp till 200 miljoner människor kan drabbas av värmeböljan som får centrala och östra USA att koka.

Sex personer har redan dött, rapporterar CBS News.

En värmebölja har slagit klorna i mer än halva USA. I dagsläget påverkas miljoner av de rekordhöga temperaturerna, och varningar har utfärdats från mellanvästern till östkusten.

Enligt CBS News kan uppåt 200 miljoner amerikaner drabbas under den kommande tiden.

Fyra personer har dött i Maryland, en i Arizona och en i Arkansas, rapporterar nyhetskanalen.

En av de döda är den före detta fotbollsspelaren Mitch Petrus, 32, som avled av värmeslag i Arkansas i torsdags kväll. Petrus spelade för laget Giants och har bland annat vunnit Super Bowl.

Värmebölja och översvämningar

I vissa delar av landet visar termometrarna på uppåt 40 grader – men den upplevda temperaturen har redan överstigit den siffran.

Tidigt på lördagskvällen lokal tid steg den upplevda temperaturen i Baltimore till 50 grader. Upplevd temperatur är ett mått som även räknar in vind och luftfuktighet.

I Wisconsin har kraftiga stormar under fredagen och lördagen orsakat strömavbrott för tusentals människor. Enligt nyhetskanalen WFRV kan avbrotten vara i flera dagar.

Efter att den upplevda temperaturen i Minnesota uppgått till 47 grader, drabbades delstaten av kraftigt oväder. Under lördagen utfärdades en varning för översvämning.

Washington DC har, liksom ett flertal andra amerikanska städer, utlyst undantagstillstånd på grund av de höga temperaturerna under helgen.

Polisen: Begå inte brott i värmen

Polisen i Braintree i Massachusetts gick ut på Facebook och bad kriminella att inte begå kriminella handlingar under värmeböljan.

”På grund av den extrema värmen ber vi alla som funderar på att begå brott att vänta till måndag”, skrev polisen i ett inlägg på Facebook, rapporterar CBS News. 

Polisen i Chicago vädjar till invånarna att inte lämna barn i varma bilar. Hittills i år har 21 barn dött till följd av detta.

Naturkatastrofer som exempelvis översvämningar, stormar och värmeböljor behöver inte ha en direkt koppling till klimatförändringarna – men enligt en rapport från World Meterological Organisation (WMO) har dessa typer av extremväder femdubblats sedan 1970-talet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.