Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varmaste sommaren i Europa någonsin

Ny rapport visar att extremväder kommer öka: ”Vi är orsaken”
I Grekland härjade skogsbränderna under sommaren 2021.
Foto: NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Svåra översvämningar skapade förödelse i Belgien och Tyskland i fjol.
Foto: VALENTIN BIANCHI / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter en sommar av extrema värmeböljor och översvämningar har året 2021 gått till historien. 

I Europa var sommaren 2021 den varmaste som uppmätts, visar en rapport av EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus

Fjolåret var globalt sett det femte varmaste året.

Det var i somras som Europa drabbades av ett stort antal värmeböljor, bland annat i Grekland. Översvämningar drabbade bland annat Tyskland hårt. 

Nu visar en rapport av EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus att fjolåret var det femte varmaste året som uppmätts inte bara i Europa – utan hela världen. Medeltemperaturen låg under året på 1,1 till 1,2 grader högre än under förindustriell tid, skriver Dagens Nyheter som var först med nyheten. 

Sommaren 2021 i Europa var dessutom den varmaste som har uppmätts. Det europeiska värmerekordet har uppmätts på Sicilien: 48,8 grader. Rekordet har dock inte bekräftats av Världsmeteorologiska organisationen (WMO). 

”År av extremer”

Men det är inte bara 2021 som har varit ovanligt varmt. De senaste sju åren är ”med klar marginal” de sju varmaste åren som uppmätts, enligt rapporten. 

– 2021 var ännu ett år av extremer med den varmaste sommaren i Europa, värmeböljor i Medelhavet, för att inte tala om de aldrig tidigare skådade höga temperaturerna i Nordamerika. De senaste sju åren har varit de sju varmaste någonsin. Dessa händelser är en stark påminnelse om behovet av förändring, att ta effektiva steg mot ett hållbart samhälle och arbeta för att minska nettoutsläppen av kol, säger Carlo Buontempo, chef för Copernicus som gjort rapporten, i ett pressmeddelande. 

Varmast har det under de senaste 30 åren varit från USA:s och Kanadas västkust till nordöstra Kanada och Grönland, samt i stora delar av centrala och norra Afrika samt Mellanöstern. 

Rekordhöga halter av metangas

Både metangashalterna och koldioxidhalterna i atmosfären fortsatte också öka i atmosfären under 2021, enligt preliminära data i rapporten. 

Koldioxidnivåerna låg i medelsnitt på 414 miljondelar, ppm, och för metangas var samma siffra 1876 miljarddelar, ppb. 

– Koncentrationerna av koldioxid och metan fortsätter att öka år för år och utan tecken på att avta. Dessa växthusgaser är de främsta drivkrafterna bakom klimatförändringarna, säger Vincent-Henri Peuch, chef för Copernicus Atmosphere Monitoring Service, i ett pressmeddelande. 

Ur arkivet: Värmeböljor på flera håll i världen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.