Under förra månaden var medeltemperaturen 0.77 grader Celsius över genomsnittstemperaturen för åren 1981 till 2010 – vilket är 0.13 grader över november 2016 och 2019 som tidigare haft rekordet, enligt Copernicus.
De höga temperaturerna är inget som förvånar Erik Kjellström.
– Det är inte förvånande utan temperaturerna följer en långsiktig trend. Hade jag sett ett köldrekord hade jag blivit mycket förvånad, säger han.
”Det är anmärkningsvärt”
November är inte den enda månaden som varit rekordvarm i år, då rekordtemperaturer uppmättes även i januari, maj och september.
I skrivande stund är dock 2016 fortfarande det varmaste året någonsin uppmätt, mycket tack vare klimatfenomenet El Niño som var extra starkt det året vilket ledde till höga temperaturer över stora delar av Stilla havet.
– I år har vi inte haft ett starkt El Niño men ändå går vi mot värmerekord. Det är anmärkningsvärt, säger Erik Kjellström.
”Stor obalans”
På grund av coronapandemin har de globala koldioxidutsläppen minskat under året men minskningen har inte varit tillräcklig för att vända klimatförändringarna, enligt Erik Kjellström.
– Utsläppen har minskat men det råder ändå en stor obalans. Vi har fortfarande stora utsläpp och koldioxiden stannar kvar i atmosfären väldigt länge. Utsläppen skulle behöva minska betydligt mer för att vi skulle se en förändring, säger han.