Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordet: Varmaste november någonsin

Lasse Rydqvist: ”Slår de tidigare rekorden 2016”.
Förra månaden var den varmaste november någonsin.
Foto: SETH PERLMAN / AP
Det visar EU:s satellitbilder.
Foto: STANISLAV KOGIKU/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / STANISLAV KOGIKU/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERS
Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, är inte förvånad över att novembertemperaturen.
Foto: SMHI / Pressbild

2020 har varit ett år kantat av värmerekord runtom i världen.

Nu visar satellitdata från EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus att förra månaden var den varmaste november någonsin uppmätt.

– 2020 kommer att bli ett av de två varmaste åren sedan temperaturmätningarna började. Det återstår att se hur varmt det blir i december, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

Under förra månaden var medeltemperaturen 0.77 grader Celsius över genomsnittstemperaturen för åren 1981 till 2010 – vilket är 0.13 grader över november 2016 och 2019 som tidigare haft rekordet, enligt Copernicus.

De höga temperaturerna är inget som förvånar Erik Kjellström.

– Det är inte förvånande utan temperaturerna följer en långsiktig trend. Hade jag sett ett köldrekord hade jag blivit mycket förvånad, säger han.

”Det är anmärkningsvärt”

November är inte den enda månaden som varit rekordvarm i år, då rekordtemperaturer uppmättes även i januari, maj och september.

I skrivande stund är dock 2016 fortfarande det varmaste året någonsin uppmätt, mycket tack vare klimatfenomenet El Niño som var extra starkt det året vilket ledde till höga temperaturer över stora delar av Stilla havet.

– I år har vi inte haft ett starkt El Niño men ändå går vi mot värmerekord. Det är anmärkningsvärt, säger Erik Kjellström.

”Stor obalans”

På grund av coronapandemin har de globala koldioxidutsläppen minskat under året men minskningen har inte varit tillräcklig för att vända klimatförändringarna, enligt Erik Kjellström.

– Utsläppen har minskat men det råder ändå en stor obalans. Vi har fortfarande stora utsläpp och koldioxiden stannar kvar i atmosfären väldigt länge. Utsläppen skulle behöva minska betydligt mer för att vi skulle se en förändring, säger han.

Så blir vädret i veckan: ”Ytterligare en del regn – och lite snö”

Meteorologen Lasse Rydqvist om veckans väder.

Stockholm kan bli lika varmt som Budapest

Snart kan Europas klimat se väldigt annorlunda ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.