Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Världsbanken slutar finansiera gas- och oljeexploatering

Jim Yong Kim, chef för Världsbanken. Foto: ETIENNE LAURENT / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Beskedet att Världsbanken kommer att sluta finansiera gas- och oljeexploatering meddelades i samband med klimatmötet "One Planet summit". Foto: CHEN YICHEN / XINHUA/AVALON.RED B950

Världsbanken kommer att sluta finansiera gas- och oljeexploatering.

Det meddelade bankens chef Jim Yong Kim vid en presskonferens i Paris i samband med klimatmötet "One Planet summit".

– Det går inte att överdriva betydelsen av det här historiska beslutet, säger Stephen Kretzmann, förvaltningschef för Oil Change International, till The Guardian.

Klimatmötet i Paris för två år sedan blev historiskt när flera av världens ledare skrev under det såkallade Parisavtalet, ett beslut att tillsammans försöka minska utsläppen av växthusgaser.

För en vecka sedan hölls klimatmötet "One Planet summit", ett möte där man diskuterade hur arbetet med Parisavtalet ska fortsätta. Där berättade Världsbankens chef Jim Yong Kim att banken inte längre kommer att finansiera projekt som bygger på utvinning av olja och gas – ett beslut som togs emot med glädje av miljöorganisationerna.

– Det är dags för alla institutioner, länder, investerare och individer som fortfarande är en del av Parisavtalet att sluta finansiera fossila bränslen, en gång för alla, säger Stephen Kretzmann, förvaltningschef för Oil Change International, till The Guardian.

 

LÄS MER: Parisavtalet i 7 punkter 

 

"Uppenbart att slutet är nära"

Bankens nya riktlinjer kommer att börja gälla från och med 2019. Man gör dock ett undantag för projekt som hjälper till att öka tillgång till el i de allra fattigaste länderna, och som inte strider mot de förpliktelser man har i och med Parisavtalet.

Världsbanken har tidigare lagt stora pengar på fossila bränslen. Under det senaste klimatmötet berättade man dock att man nu insett att man måste förändra sig då man opererar i en värld som "befinner sig i konstant förändring".

Banken berättade även att man år 2020 har som mål att 28% av utlåningen ska gå till ändamål som är bra för klimatet.

– Det är uppenbart att slutet är nära för gas- och oljeindustrin, säger Gyorgy Dallos, internationell talesperson hos, Greenpeace, till The Guardian.

 

LÄS MER: 17 saker som hänt (och inte hänt) sedan Parisavtalet