Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världens största träd ska räddas – med folie

Skogsbrandsspecialisten: ”Rör dig mot vinden, ner för sluttningar”.

General Sherman är högre än frihetsgudinnan.

Nu hotas trädet av kaliforniska skogsbränder.

Därför kläs stammen i aluminiumfolie, rapporterar CNN.

Med sina 83 meter över marken och över elva meter i diameter är General Sherman världens största träd.  Det står i Sequoia national park i Kalifornien. En park som nu hotas av våldsamma skogsbränder. 

Bränderna ”Paradise” och ”Colony” startade efter ett blixtnedslag den 9 september. Nu har nationalparken tvingats stänga för besökare. 

I nationalparken finns 2 000 sequoiaträd, som är en underart i familjen redwood. Nu förbereder parkvårdarna skogen för branden genom att ta bort brännbart material och klä trädjättarna i brandsäker aluminiumfolie. 

– Vi har sagt till räddningstjänsten att behandla alla ovanliga sequoiaträd som om de vore byggnader. De ska linda in dem, kratta upp allt skräp och rulla i väg alla tunga stockar, säger Christy Brigham chef forskningschef på nationalparken till CNN. 

Bränderna som hotar General Sherman.
Foto: Google Maps
Foto: Google Maps
Världens största träd kläs i folie.
Foto: NATIONAL PARK SERVICE HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den eldresistenta folien används också för att skydda en skylt i parken.
Foto: NATIONAL PARK SERVICE HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bränderna härjar i områden som inte har en historia av skogsbränder – något som gör dem extra sårbara.
Foto: NATIONAL PARK SERVICE HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: NATIONAL PARK SERVICE HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ett problem är att det nu brinner på platser som inte har någon historia av skogsbränder. Det betyder att det finns mycket undervegetation som kan bli bränsle till elden. Det gör att elden kan brinna mer intensivt och hota de robusta sequoiaträden.

Det är också en svår terräng för räddningstjänsten. Man använder i stället en helikopter för att släppa ner en eldsäker gel över träden och marken. Men på grund av kraftig rök har helikoptern inte kunnat flyga över området, säger Christy Brigham till CNN.

De senaste årens skogsbränder har allvarligt skadat sequoiabeståndet. Träden anpassar sig för att klara bränder och utvecklar en tjock bark som isolerar mot elden. Samtidigt kan återkommande bränder ge ärrbildningar som är svåra att läka, enligt the National park service.


Alice oro – skogsbrand rasar i turistparadis i Spanien

Över 1000 personer evakuerade: ”Man är orolig, vet inte riktigt vad man ska göra”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.