Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två miljarder ton is borta – på en vecka

Här är klimatförändringarnas effekter.
Världens isar smälter och kan vara på väg mot ett nytt bottenrekord.
Foto: LAURA RAUCH / AP TT / NTB SCANPIX

Världens isar smälter.

I Arktis rapporteras isen under veckan haft en rekordlåg utbredning för att vara i början av smältsäsongen. 

Samtidigt rapporterar CNN att Grönland förlorade mer än två miljarder ton is samma vecka. 

Även i Kanada smälter isen och den permafrost som tidigare beräknats ligga kvar fram till 2090 är redan borta skriver tv-kanalen. 

Smältsäsongen har börjat för isen på många håll i världen. 

I Arktis har isen varit under noggrann uppsikt sedan 1979 då man började mäta isens tjocklek och utbredning. 2012 nådde isen nya bottenrekord då isen hade den minsta utbredningen sedan mätningarna påbörjades. 

Nu befarar forskare att 2019 kan bli ännu värre, skriver CNN

Kan nå bottenrekord 

Ännu är det för tidigt att säga om 2019:s rekord kommer överträffa det rekord som sattes 2012. Smältperioden i Arktisk kulminerar normalt i september och om isminskningen i år kommer att kulminera eller accelerera beror på väder och vind. 

Grönland förlorade under veckan 2 miljarder ton is.
Foto: SHUTTERSTOCK

Det man kan fastslå efter årets första mätningar är att isen sedan i april smälter i snabbare takt än vad den gjort tidigare år, rapporterar NSIDC som ansvarar för mätningen av Arktis isar. 

I veckan mättes att isen bredde ut sig 10,77 miljoner kvadratkilometer. Det är 1,3 kvadratkilometer mindre än genomsnittet. 

Beräknades inte försvinna förrän 2090

Även på Grönland rapporterar forskare att isen är på väg att försvinna. Under veckan har landet förlorat mer än två miljarder ton is, något som är väldigt ovanligt vid den här tiden på året, skriver CNN

Höga vattennivåer och ökade temperaturer väntar om isen fortsätter smälta.
Foto: CNN

Smältsäsongen på Grönland löper mellan juni och augusti och brukar kulminera i mitten på juli. Att istäcket redan börjat minska kraftigt pekar på att vi går mot ett nytt rekordår. 

– Smältsäsongen började tre veckor tidigare än vad vi sett tidigare år. Det är till och med tidigare än rekordåret 2012, säger Jason Box som är klimatolog, specialiserad på Grönlands isar till tv-kanalen. 

Ett ihållande högtryck är vad som ligger bakom årets tidiga smältsäsong.
Foto: FOLKE HELLBERG / FOLKE HELLBERG

Anledningen är ett högtryck som har orsakat att varm och fuktig luft lagt sig över isarna. Utan någon vegetation eller bebyggelse runt isarna är de även helt exponerade för solen. 

Det slags högtryck som nu ligger över Arktis och Grönlands isar kommer bli allt vanligare då klimatförändringarna höjer temperaturen i världens hav. I en nedåtgående spiral kommer även den takt i vilket klimatet förändras öka i och med de smältande isarna, visar en rapport som publicerats på Nature

Giftiga ämnen släpps ut

När isen smälter släpper den ut kol och växthusgaser i atmosfären. Eftersom den så kallade permafrosten, den is som är beräknad att vara frusen året runt, nu smälter snabbare än tidigare kan en större mängd giftiga ämnen släppas från isen och bidra till att göra vår jord varmare. 

Under veckan rapporterar CNN att den permafrost som tidigare beräknats ligga fram till år 2090 redan försvunnit. 

Rapporten visar även att den stora mängd vatten som kommer om isen fortsätter smälta i den här takten kommer att höja världens vattennivåer och förstöra dyrbar utrustning för forskningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.