Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världens floder innehåller höga mängder antibiotika, varnar forskare

Foto: RICHARD LEWIS / AP

Många av världens floder innehåller höga nivåer av antibiotika, rapporterar brittiska forskare.

I en global studie där över 700 floder testades fann forskarteamet att två tredjedelar innehöll olika typer av antibiotika.

I flera av världens mest kända vattenvägar - däribland Themsen i London och floden Donau - uppmättes farliga nivåer av läkmedel. 

Donau är Europas näst största flod och rinner genom ett flertal europeiska länder, bland andra Tyskland, Ungern, och Kroatien.

Vid en plats i Österrike fann teamet lett av forskare från University of York spår av sju olika typer av antibiotika, rapporterar The Guardian.

Clarithromycin, som används vid behandling av lunginflammation och bihåleinflammation, var fyra gånger den ”säkra” nivån i floden.

I floden Themsen hittades fem typer av antibiotika, däribland Ciprofloxacin - en typ av antibiotika som ofta sätts in vid behandling av allvarlig urinvägsinfektion.

Åtta procent av Europas floder farligt höga nivåer

Forskarna testade 711 vattenvägar i 72 länder och hittade antibiotika på 65 procent av testplatserna.

Över 15,5 procent av floderna hade farligt höga nivåer av antibiotika, enligt The Guardian som fått ta del av forskningsresultatet.

Åtta procent av Europas floder hade nivåer av antibiotika som räknas som farligt höga.

Den här typen av föroreningar kan leda till att bakterier utvecklar en resistens mot antibiotika, och att vissa sjukdomar i framtiden inte kan behandlas.

Flod i Bangladesh 300 gånger säker nivå 

Forskningen, som presenterades vid en konferens i Helsingfors i Finland i dag, fann att en av anledningarna till varför nivåerna var högre i vissa delar av Afrika och Asien är undermålig avfallshantering.

Vid en flod i Kenya dumpades mänskligt avfall rakt ut i vattenvägen, vilket ledde till att koncentrationen av antibiotika låg på 100 gånger den säkra nivån, enligt forskarna.

I en annan flod i samma land var antibiotikanivåerna så pass höga att fisk inte kunde överleva, rapporterar The Guardian.

Den allra högsta nivån uppmättes i en flod i Bangladesh, där nivån av Metronidazol, som i Sverige återfinns bland annat används vid behandling av bukinfektioner och som återfinns i kräm mot hudsjukdomen rosacea, var 300 gånger den säkra nivån.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.