Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varannan akademiker känner klimatskam

Flyganalytikern Anders Lidman: ”Flygskam är orsaken till färre inrikesresor”
Drygt en femtedel känner köttskam och 14 procent känner flygskam, enligt undersökningen.
Foto: TOVE ERIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Varannan akademiker kan tänka sig att betala mer i skatt om pengarna går till klimatsatsningar.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mer än varannan akademiker känner klimatskam, visar en undersökning från Novus på uppdrag av fackförbundet Saco.

Lika många uppger att de är villiga att betala mer i skatt – om pengarna öronmärks för klimatsatsningar.

Svenska politiker gör inte tillräckligt för att agera i klimatfrågan, anser åtta av tio akademiker. Lika många uppger att företagen måste ta större ansvar för omställningen. 

Fackförbundet Saco har låtit Novus undersöka akademikers åsikter i klimat- och miljöfrågor eftersom det listas som den viktigaste framtidsfrågan av förbundets medlemmar.

– Klimatkrisen är här och nu. Det är en existentiell som måste tas på allvar. Åtta av tio akademiker tycker inte att politikerna gör tillräckligt för att komma tillrätta med klimatfrågan. Det tycker Saco är bekymmersamt och nu kräver vi åtgärder för en grön omställning, säger Saco-ordföranden Göran Arrius.

Varannan akademiker känner klimatskam

Sex av tio akademiker ser sig som mer miljömedvetna än genomsnittssvensken. Samtidigt känner mer än varannan någon form av klimatskam. En fjärdedel känner skam över shopping och bruk av engångsartiklar i plast. Drygt en femtedel känner köttskam och 14 procent känner flygskam.

Dessutom uppger varannan akademiker att de kan tänka sig att betala mer i skatt om pengarna går till klimatsatsningar, enligt undersökningen.

– Saco har längre drivit frågan om en ny skattereform där grön skatteväxling ingår. Alltså att man sänker skatten på arbete och företagande och i stället beskatta konsumtion och miljöförstöring. Saco kan dock göra ännu mer, exempelvis ser vi över hur man kan utveckla gröna kollektivavtal, säger Göran Arrius.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av Saco. Antalet intervjuer är 1009 och samlades in via webbintervjuer mellan 18-23 september 2019. Målgruppen är yrkesverksamma akademiker mellan 18-65 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.