Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var tredje barn drabbat av farligt höga blyhalter

Janne Anderssons tårar – tunga insikten under Unicef-resan
Enligt en ny studie kan var tredje barn i världen ha farliga halter av bly i blodet. Arkivbild.Foto: SHUTTERSTOCK
Unicefchefen Henrietta Fore. Arkivbild.Foto: XINHUA / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN

Ett av tre barn i världen kan ha farligt höga halter av bly i blodet, enligt en ny studie som publicerats av Unicef.

”Det här är chockerande siffror”, säger Nicholas Rees, rapporterns huvudförfattare, till The Guardian. 

Runt 800 miljoner barn, eller var tredje barn i världen, har blyhalter över fem mikrogram per deciliter i blodet, vilket är gränsen för var som behöver åtgärdas, enligt studien.

Rapporten är den första i sitt slag.

”Vi har länge vetat om hur giftigt det är, men inte hur vanligt det är, och hur många barn som påverkas.”, säger Nicholas Rees, specialist på Unicef och huvudförfattare.

Bly är giftigt för människor redan vid låga doser. Små barn är känsligast eftersom hjärnan och nervsystemet utvecklas då, med risker som bland annat fördröjd utveckling.

Bly i batterier stort problem

Barn som exponeras för de nivåer av bly som förekommer i studien kan enligt WHO drabbas av olika typer av beteendestörningar och inlärningssvårigheter.

”Med få tidiga symptom skadar bly tyst barnens hälsa och utveckling med potentiellt dödliga konsekvenser.” säger Unicefchefen Henrietta Fore i ett uttalande.

Nära hälften av de drabbade barnen bor i Sydasien.

Enligt rapportförfattarna så fanns det en större medvetenhet för riskerna med bly förr i tiden, som när blyfri bensin infördes, men att användningen sedan dess har varit på en ganska jämn nivå.

En stor del av blyförgiftningen kommer från batterier som inte återvinns säkert, och som sedan kan finnas kvar i jorden länge, enligt studien. Andra källor är blyledningar, blybaserad färg, och bly i exempelvis kryddor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.