Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännen: ”Hoppas kommittén betonar klimatet mer i framtiden”

Meteorologen Pär Holmgren berättar vad Greta Thunberg betyder för klimatrörelsen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Meteorologen och Europaparlamentarikern Pär Holmgren (MP) känner familjen Thunberg-Ernman.
Foto: ADRIAN LEOPOLDSON / LÄNSFÖRSÄKRINGAR
Meteorologen Martin Hedberg hjälpte bland annat familjen Ernman-Thunberg med fakta till boken ”Scener ur hjärtat”.
Foto: JAN DÜSING

Greta Thunbergs närmaste nätverk tar beskedet om att hon inte fick Nobels fredspris med ro. 

– Abiy Ahmed är ett väldigt bra val. Jag tror och hoppas dock att Nobelkommittén kommer betona klimatet mer i framtiden, säger Europaparlamentariker Pär Holmgren (MP).

Meteorologen Pär Holmgren lärde känna Greta Thunbergs föräldrar Svante Thunberg och Malena Ernman då de gick en kurs som Pär ordnade för ”Artister för miljön”. 

Första gången meteorologen Pär Holmgren mötte Greta Thunberg trodde han att hon blivit medsläpad av mamma Malena Ernman, som skulle uppträda på ”People´s climate march”. Det var i april 2017, 1,5 år innan Greta Thunberg inledde skolstrejken utanför riksdagen.

När meteorologen lärde känna Svante och Malena bättre förstod han att det var Gretas föräldrar som gick i hennes fotspår. 

– Greta som hade fått dem att inse hur brådskande klimatfrågan är. Det cirkulerar konspirationsteorier om att Greta skulle gå i andras ledband, men sanningen är att Gretas engagemang är otroligt äkta. Hon är påläst och kommunikativt skicklig. Och i och med att hon uttrycker sig så klokt och välformulerat och välbalanserat så får det hon säger genomslag, förklarade Pär Holmgren förra veckan för Expressen.

Pär Holmgren: ”Kopplingen mellan klimat och fred blir mer och mer uppenbar”

Pär Holmgren har varit med vid flera Fridays for future-demonstrationer, har regelbundet kontakt med Greta via pappa Svante Thunberg och Greta skriver på framsidan av Pärs nya bok ”Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till” att hon rekommenderar alla att läsa den. 

När Expressen kontaktar Pär Holmgren direkt efter beskedet att Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris säger han:

– Det fanns många värdiga pristagare. Jag tror dock vi kommer se fler pristagare som driver klimatfrågor framöver. Kopplingen mellan klimat och fred blir mer och mer uppenbar. Syrienkriget startade exempelvis i en period av stor torka i regionen. Det kan bli Greta eller någon annan, men jag tror och hoppas att Nobelkommittén kommer betona klimatet mer i framtiden.

Tidigare tv-meteorologerna Pär Holmgren, Martin Hedberg, Ebba Mårtensson och John Pohlman på en bild från 1999.
Foto: BERTIL ERICSON / PRESSENS BILD

Meteorologen Martin Hedberg som skrivit en DN-debattartikel tillsammans med Gretas föräldrar om varför han slutat flyga har även han varit engagerad i samband med Fridays for futures strejker. Ihop med forskarnätverket ”Researchers desk” har Martin Hedberg funnits på plats på Mynttorget i Stockholm och så har han på Gretas uppmaning hållit en föreläsning i samband med en av manifestationerna i huvudstaden.

Martin Hedberg har också hjälpt till att förbereda Gretas seglats över Atlanten.

– Jag gav henne råd om vad man kan förvänta sig ute på havet. Dels berättade jag hur fantastiskt det är att segla från en kontinent till en annan och navigera så att man undviker såväl stormar som stiltje. Men också om jobbiga sidor som kan komma. Saker kan gå sönder, sjösjuka och nöd man kan hamna i utan att kunna få hjälp direkt. Det är en balansgång att inte hänga upp sig på att det ska gå fel, men samtidigt vara beredd på att det kan bli så, sade Martin Hedberg häromveckan till Expressen

Martid Hedberg: ”Vi behöver mer action”

Att Greta Thunberg inte fick Nobels fredspris kommenterar Martin Hedberg så här:

– Jag vet inte vad Greta tänker, men mina tankar är gällande Nobels fredspris så är det intressanta vem som fick det och varför, inte vem som inte fick det.

Han fortsätter: 

– Gällande Greta, Fridays for future och klimatet så är det viktiga att vi går från ambitioner, löften och fagra ord till verklig omställning, inte att dela ut eller ta emot priser. De står i och för sig inte i motsatsförhållande till varandra. Men vi behöver mer action, omställningen går för långsamt. 

Viktigare än att Greta inte fick fredspriset är frågan varför beslutsfattare i allmänhet har så svårt att göra det som vi hyllar Greta för: Insikter av kunskap som forskare tillhandahåller, menar Martin Hedberg. 

– När mänskligheten har ställt om i linje med Parisavtalet, Agenda 2030 och andra mål och löften så kan vi alla sträcka på oss, säger Hedberg.
Helena Iles som på ideell basis har hand om Greta Thunbergs mediekontakter vill inte kommentera saken. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.